23 april 2021

De afgelopen 11 weken zijn de vier teams hard aan het werk geweest met als hoogtepunt de presentatie van hun businessplan vandaag. Avatar Zoo is met hun innovatie het winnende team!

Wat is de Proefdiervrij Venture Challenge?
Tijdens de challenge zijn wetenschappelijke doorbraken omgezet in solide businessplannen. Een manier om de positie van proefdiervrije modellen te versterken is door het opzetten van een commerciële organisatie. Dit gebeurt echter nog te weinig door het gebrek aan ervaring en kennis bij wetenschappers. Goede begeleiding door ervaringsdeskundigen is daarom essentieel. Daarom hebben wij dit jaar voor het eerst de Proefdiervrij Venture Challenge georganiseerd.

De deelnemers hebben verschillende vaardigheden geleerd die nodig zijn om een onderneming op te zetten of verder uit te bouwen. “Het is fantastisch om te zien dat de teams zulke grote stappen zetten tijdens de workshops. Elke stap is een stukje dichterbij een volwaardig venture plan. Dit laat ook zien hoe waardevol de Proefdiervrij Venture Challenge is.”, aldus Saskia Aan, adviseur wetenschap & innovatie bij Proefdiervrij. De Proefdiervrij Venture Challenge is inhoudelijk begeleid door het vaste, ervaren team van de GameChanger Challenge BV, dat al meer dan 20 edities van de reguliere Venture Challenge organiseerde.

En de winnaar is…

Aan deze allereerste editie van de Proefdiervrij Venture Challenge hebben vier enthousiaste teams meegedaan. Avatar Zoo is vandaag uitgeroepen tot de winnaar en is beloond met een mooie geldprijs van €25.000,- om hun innovatie verder te kunnen ontwikkelen en hun startup verder op te bouwen. Avatar Zoo heeft een businessplan ontwikkeld voor verschillende virtuele realiteit-modellen die ingezet kunnen worden voor anatomielessen en het oefenen van vaardigheden.

Nieuwsgierig naar de pitches van de drie overgebleven teams ? Klik op de namen hieronder.

We willen alle teams ontzettend bedanken voor hun inzet. Zij verdienen uiteraard ook een eervolle vermelding!

  • GUTS BV: De Universiteit Utrecht heeft een nieuw celmodel ontwikkeld dat de menselijke dunne darm nabootst
  • FirstBaseBIO: ontwikkelt menselijke hersenorganoids om neurologische aandoeningen te bestuderen.
  • Avatar Zoo: is een bundeling van verschillende virtuele realiteit-modellen die ingezet kunnen worden voor anatomielessen en het oefenen van vaardigheden. 
  • Felix Bioprinter – heeft de finale helaas niet gehaald – zij hebben een 3D printer ontwikkeld die in staat is om een combinatie van hydrogels en menselijke levende cellen te printen om zo natuurgetrouw weefsels te kunnen ontwikkelen. 

We zijn verder dan je denkt.
Eén van de grootste misvattingen is dat wetenschappelijk onderzoek niet proefdiervrij kan. Voor sommigen voelt het zelfs alsof we misschien inleveren op veiligheid, als we proefdieren niet langer zouden gebruiken. Heel begrijpelijk – als je de wereld van proefdiervrije innovaties niet kent.

Om meer bewustzijn onder het publiek te creëren over proefdiervrije alternatieven is het belangrijk om onterechte conclusies de wereld uit te helpen. Daarom startten wij op 19 april de nationale campagne We zijn verder dan je denkt..

Bron: Proefdiervrij