Sportcentrum Olympos: Sportaanbod buiten en gratis online workouts
16 april 2021

Met alle COVID-maatregelen is het een uitdaging om voldoende in beweging te blijven. Ben je het binnen zitten en de lange dagen thuiswerken en -studeren zat? Zit je veel en merk je dat je je soms futloos voelt, en minder soepel en sterk?

Feestelijke opening Prodigy voor lokale CAR-T productie Prinses Máxima Centrum
15 april 2021

De productie van CAR-T cellen vindt nu nog plaats in het buitenland, maar dit gaat snel veranderen. Deze week werd de Prodigy, een apparaat om zelf CAR-T cellen te maken, feestelijk in Utrecht verwelkomd. Hiermee zet het Máxima een belangrijke stap om deze behandeling sneller en efficiënter in te zetten voor kinderen met kanker.

Onderzoek Hogeschool Utrecht: Veiligheid van chemicaliën voorspellen met kunstmatige intelligentie
15 april 2021

Kunstmatige intelligentie ontwikkelen die gevaarlijke eigenschappen van chemicaliën detecteert én voorspelt welke toxische effecten ze in de mens veroorzaken: dat is het doel van een internationaal onderzoeksproject, waaraan onderzoekers van het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry deelnemen. Volgens de onderzoekers is toxicologisch onderzoek op basis van kunstmatige intelligentie accurater én toekomstbestendiger dan onderzoek met proefdieren.

Eerste menselijke organoïdemodel voor baarmoederhalskanker
15 april 2021

Onderzoekers uit de groep van Hans Clevers ontwikkelden het eerste menselijke organoïdemodel voor baarmoederhalskanker. Ook modelleerden zij de gezonde menselijke baarmoederhals met behulp van organoïden. In nauwe samenwerking met het UMC Utrecht, het Prinses Máxima Centrum en het Nederlands Kanker Instituut hebben de onderzoekers het organoïdemodel gebruikt om seksueel overdraagbare aandoeningen van een herpesvirus te onderzoeken. Het platform kan mogelijk ook worden gebruikt om het humaan papillomavirus (HPV) te modelleren, een van de hoofdoorzaken van baarmoederhalskanker. De resultaten zijn op 13 april gepubliceerd in Cell Stem Cell.

GenDx en Universiteitsmuseum Utrecht sluiten sponsorovereenkomst rondom vernieuwing museum
14 april 2021

Het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) vormt sinds jaar en dag dé plek waar samenleving en wetenschap elkaar ontmoeten. Het herinrichten van het museum en het ontwikkelen van nieuwe presentaties zal in samenwerking met partners die het belang van onderzoek en wetenschapswijsheid onderschrijven worden gedaan. Het UMU is verheugd dat GenDx, specialist in DNA-diagnostiek voor het genetisch matchen van transplantatiepatiënten met donoren en gevestigd in het Utrecht Science Park, een belangrijke financiële bijdrage gaat leveren aan deze herinrichting.

Utrecht Science Park en International Welcome Centre slaan handen ineen
12 april 2021

Stichting Utrecht Science Park en het International Welcome Centre Utrecht Region zijn een partnerovereenkomst aangegaan om het regionale vestigingsklimaat te verstevigen. Het doel van deze samenwerking is om de internationale gemeenschap beter te kunnen ondersteunen en zo de regio nog aantrekkelijker te maken voor internationale bedrijven, werknemers en studenten.

Eerste ronde Nationaal Groeifonds aanvragen bekend: RegMed XB gehonoreerd
12 april 2021

Het kabinet heeft besloten om het Groeifondsvoorstel van onder andere RegMed XB volledig te bekostigen. Het gaat om maximaal 56 miljoen euro voor de pilotfabriek voor regeneratieve geneeskunde. Hiermee volgt het kabinet het zwaarwegend advies van de beoordelingscommissie van het Nationaal Groeifonds.