Publiekswedstrijd Universiteit Utrecht: Versterk biodiversiteit op de campus
25 maart 2021

De Universiteit Utrecht (UU) heeft circa 300 hectare grond in het Utrecht Science Park. Een gebied met een breed scala aan bestemmingen. Er wordt gebouwd, geleefd, gewerkt, onderzoek en onderwijs beoefend, en er moet ruimte overblijven voor natuur. Want, het USP vormt een belangrijke groene verbinding die van regionaal belang is als verbindend element tussen natuurgebieden ten noorden, oosten en zuiden van het Utrecht Science Park, die deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het gebied biedt cruciale natuurwaarden en leefruimte voor veel plant- en diersoorten en dient als ‘groene poort’ tussen de stad Utrecht en de natuur.

World Poetry Day - Gedicht Hoe het licht valt voor Utrecht Science Park
21 maart 2021

Ter ere van World Poetry Day brengt Hanneke van Eijken, stadsdichter van het Utrechts Stadsdichtersgilde, in Hoe het licht valt een ode aan alle mensen die in het Utrecht Science Park leven, werken en studeren. Een buiging van poëzie voor het afgelopen jaar.

Gekweekte menselijke traanklieren die echt huilen
17 maart 2021

Onderzoekers uit het lab van Hans Clevers (Hubrecht Instituut) en het UMC Utrecht hebben met behulp van organoïdetechnologie menselijke mini-traanklieren gekweekt die echt huilen. De organoïden dienen als model voor onderzoek naar de manier waarop cellen in de menselijke traanklier tranen produceren en wat hierin mis kan gaan. Onderzoekers over de hele wereld kunnen het model gebruiken om nieuwe behandelingen te vinden voor patiënten met traanklieraandoeningen zoals droge ogen. Hopelijk kunnen de organoïden in de toekomst zelfs getransplanteerd worden naar patiënten met niet-functionerende traanklieren. De resultaten zullen op 16 maart gepubliceerd worden in Cell Stem Cell.

DUIC: ‘UMC Utrecht ook dit jaar weer het beste ziekenhuis van Nederland’
16 maart 2021

Het UMC Utrecht is ook dit jaar weet het beste ziekenhuis van Nederland. Wereldwijd staat het grootste ziekenhuis van de stad op de 22e plek. Dat blijkt althans uit de The World’s Best Hospitals 2021 van Newsweek.

Rookvrije openbare ruimte Utrechts Science Park
12 maart 2021

Vanaf 1 augustus 2020 zijn alle onderwijsterreinen wettelijk verplicht rookvrij. Vanaf 1 januari jl. wordt er ook gehandhaafd.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht lossen plaattektonisch mysterie op
11 maart 2021

De buitenste schil van de aarde verandert continu door plaattektonische processen. In een proces dat subductie wordt genoemd, duiken bijvoorbeeld oceanische platen onder de relatief lichtere continentale platen. Toch worden wereldwijd in diverse gebergten stukken geïsoleerde oceanische plaat, zogeheten ofiolieten, gevonden bovenop een continentale plaat en op grote afstand van hun oceanische herkomst. Tot nu toe hadden geologen geen verklaring voor dit raadselachtige fenomeen, maar onderzoekers uit Utrecht en Rennes hebben daar nu een antwoord op gevonden. Hun onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature Communications.

Vaker overgewicht en verstoorde hormoonhuishouding bij kinderen met een hersentumor
7 maart 2021

Kinderen met een hersentumor hebben een verhoogd risico op ernstig overgewicht. Deze gewichtsproblemen kunnen te maken hebben met een slecht werkende hormoonhuishouding, zo blijkt uit een grootschalige lange-termijnstudie door onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum. Bij kinderen die na de diagnose snel aankomen moet het hormoonsysteem beter gemonitord worden.