Hans Clevers wint prestigieuze prijs voor bijdrage aan kankeronderzoek
5 maart 2021

Prof. dr. Hans Clevers is de winnaar van een prestigieuze prijs voor buitengewone verdiensten aan het onderzoek naar kanker. Clevers ontvangt deze onderscheiding, de ‘Pezcoller-AACR Award’, voor een reeks baanbrekende ontdekkingen die hebben geleid tot ‘mini-organen’, ook wel organoïden genoemd.

Verplanten iepen op het Utrecht Science Park
5 maart 2021

De Universiteit Utrecht gaat in samenwerking met MEET Strukton, de bouwer van de nieuwe huisvesting voor het RIVM en CBG, 15 iepen verplaatsen. Deze iepen, die een laanbeplanting vormen langs de Aarhuslaan aan de noordzijde, kunnen hier niet blijven staan vanwege beveiligingsmaatregelen voor de nieuwbouw.

Een robot helpt kinderen hun hart te luchten
3 maart 2021

Waar kun je als kind terecht met je geheimen? Als het moeilijk is om te vertellen wat je dwars zit, helpt een knuffelrobot je om erover te praten.

Team Open-ICT van de HU wint tweede prijs Nederlandse Hogeronderwijspremie
3 maart 2021

Het Open-ICT team van Hogeschool Utrecht heeft de tweede prijs gewonnen van de Nederlandse Hogeronderwijspremie. Minister Van Engelshoven van OCW reikte de prijzen voor het eerst uit tijdens het ComeniusFestival, dat op 1 maart online werd gehouden. Het Open-ICT Team won de prijs vanwege hun werkwijze, die ervoor zorgt dat studenten direct op hun eerste dag kennis kunnen maken met bestaande projecten uit het échte bedrijfsleven.

Docententeam Universiteit Utrecht wint Hogeronderwijspremie (wo) van 800.000 euro
2 maart 2021

Het Mixed Classroom-team van de Universiteit Utrecht heeft vandaag een Nederlandse Hogeronderwijspremie van 800.000 euro gewonnen. Het betreft de tweede prijs in de categorie Wetenschappelijk Onderwijs. Het winnende onderwijsproject is een vernieuwende onderwijsvorm waarin studenten en professionals van en met elkaar leren. Minister van Engelshoven reikte de onderwijsprijs uit externe linkaan teamlid Jesse Hoffman tijdens het online Comeniusfestival.

UMC Utrecht wil hersenschade beperken bij alle baby’s
2 maart 2021

Hoe kan wetenschappelijk onderzoek hersenschade bij kinderen met een ernstige aangeboren hartafwijking zoveel mogelijk beperken? Hoogleraar neonatologie Manon Benders en kindercardioloog Hans Breur vertellen over het levenslooponderzoek onder deze kinderen en de daaruit voortvloeiende CRUCIAL-trial met andere kinderhart centra in Nederland.

30 miljoen EU-subsidie voor klinisch onderzoek van UMC Utrecht naar infectieziekten
24 februari 2021

Utrecht / Antwerpen, 24 februari 2021 – ECRAID-Base (European Clinical Research Alliance on Infectious Diseases) is een Europees academisch netwerk voor klinisch onderzoek op het gebied van infectieziekten. Het is het eerste netwerk wereldwijd dat klinisch onderzoek naar (opkomende) infectieziekten en antibioticaresistentie samenbrengt. Door internationale samenwerking kan sneller gereageerd worden op infectieziekten die een gevaar vormen voor de volksgezondheid. ECRAID-Base heeft met een subsidie van € 30 miljoen van de Europese Commissie een financiering voor vijf jaar zekergesteld.