Plastic in de plantenbak: studenten werken aan duurzaam Utrecht Science Park
11 februari 2021

Jerrycans, ze zijn te vinden in alle laboratoria op het Utrecht Science Park. Alleen de Universiteit Utrecht gooit er wekelijks al zo’n 170 weg. Dit komt neer op bijna 2.500 ton plastic per jaar. Studenten van de Green Offices van Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht werken nu samen om iets aan deze afvalstroom te doen. Hun project Precious Plastic gaat het plastic verwerken tot, om te beginnen, een plantenbak. Lekker groen.

Onderzoekers ontdekken eiwit dat spierherstel stimuleert
11 februari 2021

Onderzoekers uit de groepen van Jeroen Bakkers (Hubrecht Institute/UMC Utrecht) en Peter Currie (Monash University, Australia) ontdekten een eiwit dat spierstamcellen aanzet tot delen en daarmee tot genezing. De introductie van dit natuurlijk voorkomende eiwit in muizen met ernstige spierschade leidde tot volledige regeneratie van spieren en de terugkeer van normale beweging na ernstig spiertrauma. Deze ontdekking kan in de toekomst leiden tot een sneller herstel van spierblessures of spierziekten. De studie is op 10 februari gepubliceerd in Nature.

Subsidie voor onderzoek naar kleinschalige biovergister voor gebouwde omgeving
10 februari 2021

Onderzoekers van het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry buigen zich over een geschikt biovergistingsproces voor kleine bedrijven en particulieren in de gebouwde omgeving. Ook wordt onderzocht hoe bioplastics slim kunnen worden verwerkt in biovergisters. Met veilige, efficiënte en betaalbare vergisters kunnen kleine bedrijven en particulieren energie opwekken op basis van eigen organisch afval. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met studenten van verschillende opleidingen, het USP-Innovatielab Life Sciences en Chemie en de startup CIRC die zelfsturende biovergisters ontwikkelt. De onderzoekers ontvangen een KIEM GoChem-subsidie van Regieorgaan SIA.

Programma ‘Dokters van Morgen’ op bezoek bij Universiteit Utrecht en UMC Utrecht over het exposome
9 februari 2021

Wie krijgen bepaalde chronische ziektes, en wie niet? Dat is voor 30 procent afhankelijk van erfelijkheid en voor maar liefst 70 procent van het exposoom. Een consortium onder leiding van hoogleraar Roel Vermeulen, verbonden aan de Universiteit Utrecht en Universitair Medisch Centrum Utrecht, gaat onderzoeken welke factoren van het exposoom belangrijk zijn voor de gezondheid en hoe deze factoren werken. Dokters van Morgen ging langs in Utrecht om te zien wat dat onderzoek inhoudt.

Supergeavanceerd NMR-instrument aangekomen op Utrecht Science Park
3 februari 2021

Het Bloembergengebouw is relatief klein ten opzichte van het naastgelegen Kruytgebouw. Des te onverwachter is de grote hal van 17 bij 22 meter, waarin sinds deze week een nieuw nucleair magnetische resonantie-instrument (NMR) huist, de krachtigste in zijn soort.

Leontien Kremer wordt eerste hoogleraar Late effecten in de kinderoncologie
3 februari 2021

Leontien Kremer, kinderarts en hoofdonderzoeker in het Máxima, is op 1 februari benoemd als hoogleraar Late effecten in de kinderoncologie aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. De positie is een belangrijke stimulans voor onderzoek naar het verminderen van gezondheidsproblemen ten gevolge van de behandeling voor kinderkanker.