Ontdek het parcours van de Utrecht Marathon 2023
29 maart 2023

Het parcours voor de 39ste editie van de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park is bekend! Op 21 mei staat de Domstad in het teken van de Utrecht Marathon. De start- en finishlocatie van deze hardloopklassieker zijn op het Utrecht Science Park.

4e sportmedisch hardloopsymposium UMC Utrecht
29 maart 2023

Op dinsdagavond 28 maart vond het 4e sportmedisch hardloopsymposium plaats van UMC Utrecht in aanloop naar de Utrecht Marathon die op 21 mei plaatsvindt met start en finish in het Utrecht Science Park. Verschillende sprekers deelden hun ervaring, wetenschappelijke kennis en waardevolle tips aan de ruim 170 geïnteresseerden in de zaal.

Regio Utrecht is Europa’s meest competitieve regio
27 maart 2023

De Europese Commissie heeft de regio Utrecht aangewezen als meest competitieve regio van Europa. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Regional Competitiveness Index (RCI), die elke drie jaar verschijnt. Het betekent dat Utrecht de regio is met de grootste concurrentiekracht. Onderzoekers vergeleken 234 Europese regio’s op bijna 70 indicatoren voor het vestigingsklimaat zoals macro-economische stabiliteit, infrastructurele voorzieningen, onderwijskwaliteit en arbeidsmarkt. Utrecht scoort daarbij het hoogst op opleidingsniveau en innovatie.

Marjolijn Haasnoot en Sanne Akerboom in Wetenschappelijke Klimaatraad
24 maart 2023

De ministerraad heeft op voordracht van minister Jetten voor Klimaat en Energie ingestemd met de benoeming van negen nieuwe leden van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) per 15 april 2023. Na de eerdere benoeming van WKR-voorzitter Jan Willem Erisman per 1 maart 2023 is de raad hiermee compleet. Twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn gevraagd voor deze raad. Dr Marjolijn Haasnoot is gespecialiseerd in waterbeheer en klimaatadaptatie, Dr Sanne Akerboom is jurist en politicoloog gespecialiseerd in Regulering en Governance van de Energietransitie.

Internationale SIOPEL bijeenkomst over levertumoren bij kinderen in het Prinses Máxima Centrum
23 maart 2023

Levertumoren zijn zeldzaam bij kinderen. Daarom is internationale samenwerking essentieel om de behandeling te verbeteren. Op 23 en 24 maart komen experts op het gebied van kinderlevertumoren uit de hele wereld samen in het Prinses Máxima Centrum voor de Annual Meeting van de Childhood Liver Tumors Strategy Group (SIOPEL). Ze delen de nieuwste wetenschappelijke inzichten over levertumoren en de behandeling, en bespreken de nieuwste klinische studies voor kinderen met de ziekte.

Science evening: Five years together as one
21 maart 2023

In juni 2018 opende het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie officieel de deuren van haar gloednieuwe gebouw. Het luidde het begin in van concentratie en integratie van zorg en onderzoek voor alle kinderen met kanker in Nederland. Wat heeft die samenwerking opgeleverd? En waar liggen de kansen voor de toekomst? Drie experts vertellen over de vooruitgang in de zorg en onderzoek naar kinderkanker.

Hogeschool Utrecht verbetert kwaliteit van leven met nieuwe onderwijs aanpak
20 maart 2023

Hogeschool Utrecht werkt aan een betere kwaliteit van leven en verkleining van gezondheidsverschillen door een nieuwe interprofessionele onderwijs aanpak. Vanuit het HU GEZOND&WEL Centrum werken studenten van zorgopleidingen samen met studenten van welzijnsopleidingen aan een integrale aanpak van hulpvragen. Met deze domein-overstijgende aanpak gaan studenten ook de wijken in om mensen te helpen bij het oplossen van de vraag achter de zorgvraag en geven zij voorlichting. In het nieuwe centrum wordt ook praktijkgericht onderzoek gedaan naar de effecten van interprofessioneel werken.