Op welke manier draag jij in je werk bij aan de wereld van morgen?
Ik ben directeur van Genmab dat inmiddels het grootste biotechbedrijf in Europa is. De R&D-afdeling van Genmab is gevestigd op het Utrecht Science Park. We werken aan de ontwikkeling van humane antistofmedicijnen voor kanker. Genmab is een echte innovatiemotor voor de volgende generatie kankermedicijnen. We hebben een geneesmiddel, Darzalex®, gemaakt, dat door onze partner Janssen Biotech (onderdeel van Johnson & Johnson) is geregistreerd in de Verenigde Staten en Europa. Janssen rolt dit nu verder uit. Darzalex is nu op de markt voor bepaalde patiënten met de Ziekte van Kahler. Dit is een vorm van kanker in het beenmerg en de derde meest voorkomende vorm van bloedkanker. Darzalex blijkt heel efficiënt voor dit type kanker. Het kan op zes verschillende manieren kankercellen aanpakken.
Maar wat het waarschijnlijk ook doet, en dat is mogelijk nog veel belangrijker, is dat het waarschijnlijk niet alleen tumorcellen doodt maar ook het immuunsysteem in patiënten stimuleert om kwaadaardige cellen op te ruimen. Als dit inderdaad zo is, dan zou het kunnen dat Darzalex in nog veel meer tumoren kan werken. Genmab heeft daarnaast nog een antilichaam-product op de markt, Arzerra® (gelicenseerd aan Novartis), voor de behandeling van bepaalde indicaties van chronische lymfatische leukemie. We hebben een groot aantal producten in de klinische en preklinische pijplijn, en ontwikkelen ook nieuwe technologieën om nog effectievere antilichaam-producten te maken.
Wat is de impact van jouw werk op de samenleving? Wat betekent het voor mij?
Met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor de behandeling van kanker hopen we de levens van patiënten te verbeteren. De resultaten met Darzalex zijn indrukwekkend. Het is een geneesmiddel waarvan de mogelijke bijwerkingen goed onder controle zijn te houden. Dit geneesmiddel maakt een geweldig verschil voor het leven van patiënten en voor hun families. Diverse klinische studies tonen aan dat ook patiënten met een vergevorderd stadium van de ziekte mogelijk profiteren van het middel.
Wat is jouw persoonlijke droom? Wat wil jij over vijf tot tien jaar bereikt hebben?
Als immunoloog ben ik altijd sterk geïnteresseerd geweest in hoe antistoffen functioneren in het lichaam. Kennis over de normale biologie van antistoffen hebben we ingezet bij de ontwikkeling van unieke antistofmedicijnen voor kanker. Mijn droom: van kanker een chronische ziekte maken, met een hoge kwaliteit van leven voor de patiënten. Dit wordt nu steeds concreter. We hebben inmiddels twee geneesmiddelen gemaakt die op de markt zijn gebracht en nog meer in de pijplijn. De laatste dertig jaar heb ik altijd gewerkt aan het begrijpen van hoe antistof geneesmiddelen werken. En ik heb veel gewerkt met zeer inspirerende mensen.
Daarnaast doceer ik graag. Ik wil studenten, jonge artsen en onderzoekers inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Ik doe dat door verhalen uit de praktijk te vertellen. Ook laat ik zien dat het creëren van nieuwe geneesmiddelen teamwork is. Alle mensen binnen ons bedrijf zijn nodig om dit te doen. Ik zie het werk ook niet als werk. Het is een passie, een levensopdracht. Om uiteindelijk een echt verschil te maken in het leven van patiënten en hun families.