Annemarie Willems

Interview met Annemarie Willems

Name, functie en organisatie

Annemarie Willems, Chief Business Development, Prolira BV (een jonge onderneming die bij UtrechtInc in het H.R. Kruytgebouw zit).

Wat betekent het Utrecht Science Park voor jou?

Een fijne en handige werkplek. Prolira heeft haar kantoor bij UtrechtInc, dat is een inspirerende, fijne, stimulerende plek voor startups. Wij maken en verkopen een nieuw medisch apparaat -DeltaScan- waarmee delirium bij patiënten in het ziekenhuis beter en eerder gedetecteerd kunnen worden.

Dat is gestoeld op onderzoek uit het UMC Utrecht. We werken heel nauw samen met het ‘brain at risk’ onderzoeksteam van Prof. Dr. Slooter (wereldwijd erkende delirium expert, neuroloog-intensivist in het UMC Utrecht). Dus voor ons is het erg praktisch om op loopafstand van het ziekenhuis te zitten. 

Wat is de impact van het Utrecht Science Park op de samenleving? En wat is jouw rol daarin? 

In het science park wordt allereerst onderwijs gegeven. Maar ook baanbrekend onderzoek verricht en die resultaten worden weer gebruikt in nieuwe producten en diensten, waarmee nieuwe bedrijvigheid wordt gecreëerd. Startups creëren niet alleen nieuwe banen en economische vooruitgang, maar dragen ook bij aan een duurzame wereld. De innovatieve starters vullen lacunes op, waar gevestigde bedrijven hun vingers liever niet aan branden. De startende ondernemer neemt dus risico’s en is flexibel. Hierdoor kan hij beter nieuwe concepten ontwikkelen en die uitwerken tot nieuwe technologieën. Wij hebben Prolira opgericht om baanbrekende medische onderzoeksresultaten om te toveren tot een praktisch instrument voor zorgpersoneel, zodat de patiënten eerder en beter behandeld kunnen worden en de ziekenhuizen kosten besparen. Die baanbrekende onderzoeksresultaten toonden dat je met niet-invasieve hersenactiviteitmeting door middel van ElektroEncafalografie (EEG) in een minuut en met slechts 3 electroden heel goed onderscheid kunt maken tussen delirium en geen-delirium.

Annemarie Willems

Startups creëren niet alleen nieuwe banen en economische vooruitgang, maar dragen ook bij aan een duurzame wereld.


Delirium is acuut falen van de hersenen. Hoe langer het duurt, hoe hoger de kans op overlijden, langdurige cognitieve schade (dementie) en hoe de patiënten in het ziekenhuis liggen, dus hoe hoger de kosten. Nu wordt de meerderheid van de gevallen gemist, er zijn alleen subjectieve checklists om het op te sporen. Maar wij introduceren een objectief instrument dat bijna alle gevallen helpt opsporen; DeltaScan is als het ware de “thermometer voor het brein”. Het voelt echt als meerwaarde om in dit positieve, constructieve ecosysteem met allemaal goed opgeleide mensen van goede wil te mogen opereren.

Wat is vanuit jouw rol je persoonlijke droom? Wat wil je over vijf of tien jaar bereikt hebben?

Mijn droom is dat over 5 jaar in alle Nederlandse, en veel Duitse, Engelse en Amerikaanse ziekenhuizen onze DeltaScans dagelijks gebruikt wordt. Dat betekent dat ons bedrijf in haar opzet is geslaagd. Het belangrijkste is, dat dat betekent dat de deliriumzorg dan echt verbeterd is en dat komt patiënten, ziekenhuizen en de samenleving ten goede.
Voor mij persoonlijk, als één van de oprichters van Prolira, hoop ik dan wat meer vrije tijd te krijgen en misschien wel weer een nieuw bedrijf te starten, maar dan parttime.