Hans Clevers ontvangt Animal Welfare Research Prize 2025

Op 22 april 2025 ontving Hans Clevers tijdens de prijsuitreiking in Berlijn de Animal Welfare Research Prize voor uitmuntend onderzoek naar de vervanging en vermindering van dierproeven van het Duitse Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL). Hans Clevers werd genomineerd voor zijn werk in het ontwikkelen van organoïden als een baanbrekende methode in modern biomedisch onderzoek met impact op de vervanging of vermindering van dierproeven. De prijs bedraagt €100.000, waarmee de BMEL het onderzoek naar en de ontwikkeling van alternatieve methoden ter vervanging van dierproeven ondersteunt.

Als onderdeel van hun inzet om dierenwelzijn te verbeteren, heeft het Duitse Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) de Animal Welfare Research Prize 2025, ter waarde van €100.000, toegekend aan Hans Clevers. Deze prijs erkent zijn pionierswerk in het ontwikkelen van organoïden als een baanbrekende methode in modern biomedisch onderzoek. Organoïden bootsen de vorm en functie van een echt orgaan na. Ze kunnen worden gebruikt om biologische en medische vragen te beantwoorden in fundamenteel en translationeel onderzoek en medicijnontwikkeling die voorheen alleen konden worden beantwoord met proefdieren.

Staatssecretaris Ophelia Nick licht toe: “Hans Clevers en zijn team hebben de basis gelegd voor het onderzoek naar organoïden en leveren daarmee een essentiële bijdrage aan het verder terugdringen van dierproeven tot het strikt noodzakelijke minimum.”

Ontdekking van organoïden door fundamenteel onderzoek

Tijdens de prijsuitreiking vertelde Hans Clevers hoe zijn team aan het Hubrecht Instituut organoïden min of meer bij toeval ontdekte, waarmee hij het belang van fundamenteel onderzoek onderstreepte. Clevers en zijn team ontwikkelden een methode waarmee stamcellen zich onbeperkt kunnen delen en organoïden in het laboratorium gekweekt kunnen worden.

Hans Clevers benadrukt: “Organoïden veel zullen dierproeven vervangen, maar nooit allemaal. Alle dieren, inclusief mensen, zijn meer dan de som van hun delen, en vele delen samen vormen een lichaam. Toch geven organoïden, hoe reductionistisch ze ook zijn, ons vaak betere antwoorden op hoe mensen reageren op ziektes of medicijnen dan proefdieren of celkweken dat doen.

Nieuwe stap: organoïden in 2D voor bredere toepassingen

Het prijzengeld zal worden ingezet voor onderzoek aan het Hubrecht Instituut. Hier gaan Clevers en zijn team werken aan het opschalen van de productie van organoïden voor zowel toegepast onderzoek als industriële toepassingen. Een belangrijk speerpunt is de ontwikkeling van organoïden in een platte 2D-structuur. Traditioneel worden organoïden gekweekt in 3D, maar een 2D-formaat maakt het kweken en observeren eenvoudiger en biedt praktische voordelen bij het tegelijkertijd testen van meerdere medicijnen. Bovendien blijft in deze 2D-opstelling de natuurlijke organisatie van cellen behouden, waardoor de biologische relevantie gewaarborgd blijft. Lees hier meer over de methode die deze ontwikkelingen mogelijk zal maken.

Meer informatie over de prijs is te vinden op de website van het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL). De volledige prijsuitreiking kan worden teruggekeken op Youtube.

Bron: Hubrecht Institute