Leerlingen geven startsein nieuwbouw International School Utrecht en onthullen bouwhekdoek met eigen tekeningen

Op woensdag 19 maart gaven leerlingen van International School Utrecht (ISU) samen met wethouder Eelco Eerenberg (Onderwijs) het officiële startsein voor de bouw van hun nieuwe school. Vijftien jaar na de oprichting krijgt ISU een definitief gebouw op het Utrecht Science Park (USP). Aan de Cambridgelaan komt een modern schoolgebouw met sportvoorzieningen voor ongeveer 1.200 leerlingen van 4 tot 18 jaar. De verwachting is dat ISU in 2027 haar intrek neemt in het nieuwe gebouw.

Leerlingen en school stellen zich voor aan de buurt

De leerlingen van ISU hebben meegedaan aan een tekenwedstrijd. In hun tekeningen stellen de leerlingen zichzelf en hun school voor aan de toekomstige nieuwe buren op het Utrecht Science Park. De mooiste tekeningen kregen een plekje op een bouwhekdoek. Tijdens het feestelijke startmoment vandaag onthulden de leerlingen, samen met wethouder Eelco Eerenberg en Marieke Folkers, directrice van ISU, het bouwhekdoek, waarna de tekeningen zichtbaar werden voor de omgeving. Een prachtig symbool voor de groei en toekomst van ISU.

Na jaren van voorbereidingen gaat de bouw nu echt van start. We zijn blij dat we met dit prachtige, nieuwe gebouw International School Utrecht een goed onderkomen kunnen bieden. De school zorgt niet alleen voor een rijk en divers onderwijsaanbod in onze stad, maar versterkt ook de verbinding tussen internationale en Utrechtse gemeenschappen. Dit draagt bij aan de ambitie van Utrecht om een inclusieve en aantrekkelijke stad te zijn, niet alleen voor internationaal talent, maar voor iedereen die hier woont, werkt en zich thuis voelt.”

Eelco Eerenberg, wethouder Onderwijs.

Met de nieuwbouw in het USP krijgt ISU een vaste locatie, met daarin een basis- en middelbare school en buitenschoolse- en kinderopvang. Marieke Folkers: “Onze leerlingen spreiden zich uit over 12 leerjaren. Het is daarom fijn dat we straks een gebouw hebben dat past bij ons onderwijsprogramma en prettig is voor kleuters en jongvolwassenen. Zo komen er bijvoorbeeld twee verschillende ingangen; één voor de jongste kinderen en één voor de middelbare scholieren. Voor leerlingen en hun ouders is ISU niet alleen een school, maar ook een ontmoetingsplek. Daarom organiseren we regelmatig activiteiten en laten we ze kennismaken met lokale sportclubs of culturele activiteiten. Zo zorgen we voor verbinding tussen de lokale en internationale gemeenschap. In het nieuwe schoolgebouw komen daarom ook ontmoetingsruimten die de community- en campusgedachte versterken.”

Maatschappelijke bijdrage ISU aan Utrecht

ISU is naast een school voor 1.200 kinderen ook van grote waarde voor het internationale vestigingsklimaat van Utrecht. ISU heeft daarmee zowel een stedelijke als een regionale functie. Mobiliteit is daarom een belangrijk onderdeel van het project. In en rond het gebouw komt voldoende ruimte voor fietsparkeren en in het gebouw komt een parkeergarage. De school stimuleert het gebruik van het OV en de fiets door leerlingen, ouders en medewerkers. Hiervoor wordt vanaf de Toulouselaan naar de school een nieuw fietspad aangelegd en komt er op de Cambridgelaan ter hoogte van ISU een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers.

Artist impression ISU

Over het project

Een team bestaande uit SVP Architectuur en Stedenbouw, CROSS Architecture, Copijn Landschapsarchitecten, Pieters Bouwtechniek, Adviesbureau DWA en Fokkens Bouwkosten werkten in opdracht van de gemeente Utrecht aan het ontwerp van het gebouw en een gezonde, groene omgeving centraal. Bouwbedrijf Van Wijnen Arnhem is verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe school, waarbij ITN de installatietechniek verzorgd.

Over ISU

ISU biedt kinderen van internationaal werkende ouders, die gemiddeld 3 tot 5 jaar in Nederland zijn, passend onderwijs. Overal volgen kinderen hetzelfde curriculum in het Engels. Zo kunnen zij van land en school wisselen zonder dat ze een leerachterstand oplopen. ISU zorgt ook voor passend onderwijs aan Nederlandse kinderen die met hun familie terugkeren uit het buitenland. ISU bestaat sinds 2012 en is in de afgelopen jaren gegroeid van 63 naar ongeveer 1.200 leerlingen. De kinderen zijn tussen de 4 en 18 jaar en vertegenwoordigen samen, net als het team, ruim 60 verschillende nationaliteiten.

Bron: International School Utrecht