Onderzoek UMC Utrecht naar zeldzame longziekten met biotechnologie en AI

Health-Holland heeft een subsidie ​​van drie miljoen euro toegekend aan Kors van der Ent, hoogleraar kinderlongziekten (UMC Utrecht) voor het PRO-Long-onderzoek. Kors en zijn team onderzoeken hoe ze biotechnologie kunnen inzetten om innovatieve therapieën te ontwikkelen. Ze richten zich op patiënten met zeldzame longziekten, zoals cystische fibrose en primaire ciliaire dyskinesie.

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen een chronische longziekte. Bij vrijwel alle longziekten spelen erfelijke factoren een rol en sommige longziekten (zoals Cystic Fibrosis en Primaire Ciliaire Dyskinesie) worden zelfs volledig bepaald door genetische afwijkingen. Mensen met deze aandoeningen zijn vaak ziek en liggen vaak in het ziekenhuis. De jaarlijkse kosten voor de gezondheidszorg bedragen ongeveer 4 miljard euro. Bovendien sterven deze mensen vaak op jongere leeftijd.

Kors van der Ent: 'In het laboratorium testen we nieuwe medicijnen direct op cellen van patiënten met zeldzame erfelijke longziekten. Dat proces versnellen we en maken we steeds beter. Maar we zorgen er ook samen met patiëntenorganisaties voor dat patiënten goed geïnformeerd zijn zodra een medicijn veelbelovend is. Zo maken we de weg van laboratorium naar spreekkamer veel korter.'
Met dit programma stimuleert het UMC Utrecht ook wetenschappers en bedrijven om Nederland voorop te laten lopen in deze ontwikkelingen en Nederland een magneet te maken voor nieuwe kennis en economische bedrijvigheid.

Over Health-Holland

Health-Holland stimuleert wetenschappelijke ontdekkingen en technologische innovaties die bijdragen aan de gezondheidszorg en life sciences (bijvoorbeeld voedselproductie). Health-Holland stimuleert daarnaast wetenschappelijke ontdekkingen en technologische innovaties die bijdragen aan duurzame en structurele economische groei.

Bron: UMC Utrecht