Recordaantal sporters van 13.000 op het Utrecht Science Park bij de Utrecht Marathon en de Giro d’Utrecht

Zondag 19 mei stond Utrecht in het teken van sport. Twee prachtige sportevenementen, de Utrecht Marathon en de Giro d’Utrecht, hadden als start- en finishlocatie het Utrecht Science Park. 13.000 lopers en fietsers namen deel aan een van deze evenementen. De sporters maakten zich in de loop van de ochtend klaar voor hun race. Geleidelijk brak de zon door, wat voor de deelnemers voor een extra uitdaging zorgde.

40e editie van Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park  

Eén op de vijf volwassenen in Utrecht doet aan hardlopen. Dat ligt flink boven het landelijk gemiddelde, zo bleek uit een eerder onderzoek van het RIVM. Dit was ook te zien aan het recordaantal deelnemers dat zich verzamelde op de Cambridgelaan, de start -en finishplek. Er was keuze uit verschillende afstanden: de GenDx ¼ Marathon, Utrecht Science Park Halve Marathon, de Hele Marathon en voor de jonge deelnemers de Mini Marathon.  

Vanaf 09:00 gingen de deelnemers in verschillende groepen van start. Het parcours was een combinatie van de groene omgeving en de historische binnenstad van Utrecht, met natuurlijk veel enthousiaste toeschouwers.  

Onder andere oud-schaatser Erben Wennemars, hardloopfanaat en presentator Dolf Jansen en topatlete Jill Holterman stonden aan de start van de Utrecht Marathon.  

Ongeveer 1000 deelnemers die werken of studeren op het Utrecht Science Park liepen een afstand tijdens de Utrecht Marathon. Zij werden ontvangen bij de speciale Community ontvangst op Heidelberglaan 7. Deze ontvangst is georganiseerd door Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Sportcentrum Olympos en Stichting Utrecht Science Park.  

Uitslagen 

Er zijn veel topprestaties geleverd tijdens de Utrecht Marathon.  

Om 09:00 begon het hardloopevenement met de GenDx ¼ Marathon, de Zorg van de Zaak Business Runs ¼ marathon en de Utregse Studentenbokaal: 

  • GenDx ¼ Marathon:  

    • Man: Learoy Alcock – 37:39 

    • Vrouw: Jiske Wessels – 41:13 

  • Studentenbokaal winnaar: Team ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ 

  • Zorg van de Zaak Business Runs ¼ winnaar: Gemeente Utrecht 

Om 10:05 gaf Jan Henk van de Velden, Directeur-bestuurder Stichting Utrecht Science Park, het startschot voor de Utrecht Marathon en de Utrecht Science Park Halve Marathon.  

Snelste man en vrouw Halve Marathon:  

  • Man: Tommy Kinders – 01:09:26

  • Vrouw: Jill Holterman - 01:17:56 

Snelste man en vrouw Hele Marathon: 

  • Man: Thomas Cornthwaite – 02:33:12  

  • Vrouw: Wiebke Kleinwächter – 02:59:55  

Voor de jongste deelnemers startte als laatst de Mini Marathon, waar kinderen van 4 tot en met 12 jaar genoten van een parcours van 1,5 kilometer door het Utrecht Science Park.  

Jan Henk van der Velden, directeur-bestuurder van Stichting Utrecht Science Park, over het recordaantal deelnemers: “Prachtig om te zien dat het aantal deelnemers ieder jaar stijgt. We zagen veel enthousiaste deelnemers, die zeer te spreken waren over de vele toeschouwers op zowel het Utrecht Science Park als langs de mooie route.”  

De Giro d’Utrecht  

Aan de andere kant van het Utrecht Science Park, bij Grand Café LIVING, stonden de wielrenners al vanaf vroeg in de ochtend klaar om hun parcours te rijden. Er was keuze uit diverse parcours met verschillende afstanden: 150km, 110km, 70km en de Dikke banden race voor de kinderen.  

De Giro stond natuurlijk in het teken van Italië. In de loop van de middag kwamen de eerste fietsers weer terug van hun tocht. Zij werden ontvangen in de Italiaanse sferen, met bijpassende muziek en heerlijke versnaperingen.  

KWF

Dit jaar steunde zowel de Utrecht Marathon als de Giro d’Utrecht KWF Kankerbestrijding. Veel deelnemers hebben hard hun best gedaan om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen, waarmee ze een bijdrage leveren aan een beter leven voor mensen die te maken hebben met kanker.  

Bij de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park is maar liefst 343.469 euro opgehaald. Dit bedrag besteedt KWF aan kankeronderzoeken die worden gedaan door instituten door heel Nederland, ook hier op het Utrecht Science Park. 

Belang van sport en bewegen op het Utrecht Science Park  

Op het Utrecht Science Park wordt dagelijks gewerkt aan een gezonde, duurzame samenleving. Sport en bewegen spelen hierin een belangrijke rol. Het is geweldig om te zien dat een groot aantal sporters zich van hun sportiefste kant heeft laten zien op het Utrecht Science Park. Het was een hele mooie dag!

Tot volgend jaar!