Utrecht Science Park Café: ondernemerschap op het Utrecht Science Park
Op maandag 31 maart stond het Utrecht Science Park Café in het teken van ondernemerschap op het Utrecht Science Park, in het prachtige Life Sciences Incubator (LSI) gebouw.
Het Utrecht Science Park is een broedplaats voor ondernemers, van startups tot scale-ups en volwassen bedrijven. De bedrijven op het Utrecht Science Park bevinden zich in een uniek ecosysteem, samen met toonaangevende kennisinstellingen en onderzoeksinstituten. Ook zien we de werkgelegenheid bij bedrijven op het Utrecht Science Park flink groeien. Uit recent onderzoek van BCI blijkt dat de werkgelegenheid bij R&D-bedrijven de afgelopen jaren met 76% is gegroeid (bijna drie keer zoveel als de gemiddelde groei in de gemeente Utrecht)..
Verschillende start- en scale-upbedrijven deelden deze middag hun verhaal en praatten ons bij over relevante ontwikkelingen in hun bedrijf en de meerwaarde van het ecosysteem op het Utrecht Science Park. Cora Frijters, directeur bedrijfsvoering van Stichting Incubator Utrecht, opende de avond en vertelde over de ontwikkelingen binnen de Life Sciences Incubator, waar innovatieve start- en scale-ups gevestigd zijn.
De sprekers
Robert Vries, CEO HUB Organoids, vertelde ons over de groei van het bedrijf, met onder andere de recente overname door Merck. HUB Organoids is wereldwijd marktleider op het gebied van volwassen stamcellen afgeleide organoïden (miniorganen). Met deze technologie kan vooraf worden onderzocht hoe patiënten zullen reageren op behandelingen, omdat dit in het lab al is onderzocht met de organoïden. HUB dicht zo de kloof tussen het laboratorium en de kliniek. Met de overname door Merck kan HUB Organoids de services uitbreiden en de ontwikkeling van geneesmiddelen versnellen.
Marco D’Agata, CEO en founder van Neolook, deelde het verhaal over het bedrijf dat gespecialiseerd is in geavanceerde videotechnologieën om aandacht te richten op, en klinisch inzicht te geven in, neonatale en pediatrische intensive care. Neolook is ontstaan bij Philips, daarna verzelfstandigd om zich te specialiseren, en ingetrokken bij UtrechtInc. De zorgvraag stijgt, maar vergrijzing neemt toe, dus er komt druk op de zorg. Ook de kleinsten kunnen daaraan niet ontsnappen. Neolook ontwikkelt (AI-)technologieën die de zorg efficiënter maken en die zowel in de behoeften van artsen als in die van ouders van kritisch zieke kinderen voorzien.
Vervolgens kwam Ton Logtenberg, CEO en co-founder van Gyes, aan het woord. Gyes is een science driven biotech bedrijf en houdt zich bezig met het ontwikkelen van medicijnen tegen antilichamen bij kanker, immuunziekten en chronische ontstekingsziekten. Ton benadrukte de optimistische en daadkrachtige instelling, die belangrijk is binnen het bedrijf, waar denken in oplossingen, lef hebben en regelmatig risico's nemen een groot onderdeel van uitmaken. Daarnaast is het bedrijf bezig veelal jonge starters aan te nemen, die veel innovatieve ideeën inbrengen en uiteindelijk de kar kunnen trekken.
Een vruchtbaar ecosysteem en waardevolle samenwerkingen
We kijken terug op een inspirerende middag met veel interessante verhalen en een inkijk in de ontwikkelingen bij diverse ondernemers op het Utrecht Science Park.
De meerwaarde van het vruchtbare ecosysteem op het Utrecht Science Park werd benadrukt. Dit resulteert in de opbouw van een waardevol netwerk, waaruit regelmatig nieuwe samenwerkingen ontstaan tussen bedrijven en kennis- en zorginstellingen.
Over de locatie Life Sciences Incubator
Het gebouw van de Life Sciences Incubator is gelegen aan de Yalelaan op het Utrecht Science Park. Het biedt ruimte aan startende ondernemers, vooral op het gebied van biotechnologie. Bedrijven kunnen gebruikmaken van diverse faciliteiten, waaronder kantoorruimtes en laboratoria. Daarnaast creëert de combinatie van verschillende bedrijven in één pand mogelijkheden voor kennisdeling en netwerken.
Recent nieuws
Recent nieuws