Zeven onderzoeken starten in Prinses Máxima Centrum dankzij KiKa
Het Prinses Máxima Centrum start met zeven onderzoeken dankzij de financiering van KiKa. De onderzoeken zijn gericht op onder andere het verbeteren van immunotherapie voor kinderen met een hersentumor, het optimaliseren van CAR T-celtherapie en het stellen van het snellere diagnose voor kinderen met een solide tumor. De onderzoeken dragen bij aan het behalen van de missie van het Máxima: : Ieder kind met kanker genezen, mét optimale kwaliteit van leven.
Om tot de missie van het Máxima te komen is wetenschappelijk onderzoek cruciaal. Laurens van der Flier, managing director research: ‘Het is heel erg mooi dat zeven nieuwe onderzoeksprojecten in het Máxima kunnen starten. KiKa maakt samen met haar donateurs nieuw onderzoek naar kinderkanker mogelijk. Daarvoor zijn wij hen erg dankbaar.’
Immunotherapie
Immunotherapie is op dit moment niet effectief voor de behandeling van de meeste hooggradige hersentumoren. Immuun-onderdrukkende cellen, zoals microglia en macrophagen, in de omgeving van de tumor spelen hierin een belangrijke rol. Door de precieze rol van dit soort immuuncellen in kaart te brengen en deze vervolgens selectief uit te schakelen of te activeren, wil kinderoncoloog dr. Jasper van der Lugt samen met onderzoekgroepsleiders dr. Stefan Nierkens, prof. dr. Henk Stunnenberg en prof. dr. Marcel Kool immunotherapieën beter laten werken.
Op dit moment is CAR T-celtherapie, een vorm van immunotherapie, beschikbaar voor kinderen met B-cel acute lymfatische leukemie (ALL) bij wie andere behandelingen niet meer werken. Om de ziekte langdurig te laten verdwijnen is het belangrijk dat de CAR T-cellen langere tijd in het bloed aanwezig blijven. Eerder onderzoek liet zien dat blootstelling aan het medicijn fludarabine voorafgaand aan de behandeling een rol hierin speelt. Kinderoncoloog dr. Friso Calkoen en stamceltransplantatiearts dr. Caroline Lindemans starten samen met het Amerikaanse Memorial Sloan Kettering Cancer Center een klinische studie om te onderzoeken of het verhogen van de fludarabine dosis de ziektevrije overleving verbetert.
Solide tumoren
Wat is het effect van aanpassingen en vertragingen van de chemotherapie dosis tijdens de behandeling van een Ewing sarcoom? Prof. dr. Marta Fiocco, statisticus (ook aan het Mathematisch Instituut van Universiteit Leiden) en prof. dr. Hans Merks, kinderoncoloog en onderzoekgroepsleider gaan dit op basis van data uit het internationale Euro Ewing 2012 onderzoek na. Vervolgens zetten zij een voorspellend model op dat rekening houdt met de unieke omstandigheden van elke kind. Dit model helpt om de bestaande behandelrichtlijnen zo goed optimaal mogelijk te gebruiken. Ook helpt het model bij het nemen van weloverwogen behandelbeslissingen, het verbeteren van de zorg en het waar mogelijk wegnemen van zorgen van kind en ouder.
DNA-onderzoek wordt gebruikt om de juiste diagnose te stellen. Dit is belangrijk om de best passende behandeling te bepalen. Op dit moment duurt dit moleculaire onderzoek één tot twee weken. Dr. Lennart Kester, associate groepsleider bij het Laboratorium voor Kinderoncologie, wil een nieuwe techniek ontwikkelen waarmee dit minder dan 24 uur wordt. De behandeling start daardoor sneller en er is minder lang spanning bij kind en ouders. Lennart Kester werkt hiervoor samen met collega dr. Bastiaan Tops en prof. dr. Jeroen de Ridder (UMC Utrecht en Oncode Institute). Zij werkten eerder aan snelle DNA-analyse van hersentumoren met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).
De andere onderzoeken die starten:
- Onderzoek naar nieuwe behandelingen voor acute myeloïde leukemie (AML)
Prof. dr. Olaf Heidenreich, onderzoekgroepsleider en prof. dr. Josef Vormoor, kinderoncoloog, klinisch co-onderzoekgroepsleider in de Heidenreich-groep en clinical director hemato-oncologie - Onderzoek naar betere voorspelling en behandeling van Wilms tumor bij kinderen
Prof. dr. Marry van den Heuvel-Eibrink, kinderoncoloog en onderzoekgroepsleider en dr. Harm van Tinteren, hoofd van het Trial- en Datacentrum, dr. Patrick Kemmeren, onderzoekgroepsleider - Onderzoek naar agressieve hersentumoren bij kinderen
Prof. dr. Marcel Kool, onderzoekgroepsleider en Jens Bunt, postdoctoraal onderzoeker
KiKa is een belangrijke partner van het Prinses Máxima Centrum. KiKa steunt het onderzoek naar kinderkanker in het Máxima door middel van core-financiering en maakte al tal van onderzoeksprojecten mogelijk.
Bron: Prinses Máxima Centrum