dr. Karin de Winter - de Groot

Interview met dr. Karin de Winter - de Groot

Naam, functie en organisatie

dr. Karin de Winter – de Groot
Kinderlongarts
Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht

Wat is het Utrecht Science Park? En wat betekent het voor jou?

Op het Utrecht Science Park zijn mensen en middelen van uiteenlopende instellingen, bedrijven en ziekenhuizen met elkaar verbonden. Kennis, innovatie, ontmoeting en creativiteit komen hier samen en deze samenhang geeft een optimale voedingsbodem voor nieuwe ontwikkelingen en oplossingen.

Werken op het Utrecht Science Park betekent voor mij een verbreding en verdieping van mijn werk. Alle inspirerende contacten met Utrecht Science Park collega’s van verschillende disciplines (o.a. onderzoekers bij Regeneratieve Geneeskunde in het Hubrecht Instituut, bij de faculteit Diergeneeskunde en artsen uit het Prinses Máxima Centrum) zorgen voor een brede blik, meer wederzijdse waardering en veel werkplezier.

dr. Karin de Winter - de groot

Werken op het Utrecht Science Park betekent voor mij een verbreding en verdieping van mijn werk.

Wat is de impact van het Utrecht Science Park op de samenleving? En wat is jouw rol daarin?

De impact van het Utrecht Science Park is groot en kan, als we goed blijven samenwerken, steeds groter worden. Met zo veel mogelijkheden tot bundeling van krachten kun je verder reiken en hogere doelen nastreven, zoals een betere gezondheid en meer duurzaamheid voor mens en milieu.

Met collega’s van de afdeling (Kinder)Longziekten, Regeneratieve Geneeskunde en het Hubrecht Instituut zoeken we met behulp van darm- en luchtwegorganoïden naar medicijnen voor mensen met een zeldzame aangeboren en levensbedreigende longziekte zoals taaislijmziekte (CF).  Met collega’s van de faculteit Diergeneeskunde, Infectieziekten en het Prinses Máxima Centrum willen we zoeken naar betere behandelingen bij kinderen met kanker en een ernstige schimmelinfectie in de longen.

Ik vervul graag een brugfunctie tussen het laboratorium en de kliniek. Vanuit de kliniek brengen we onderzoeksmateriaal naar het laboratorium en nieuwe vindingen uit het laboratorium moeten we zo snel als mogelijk in het voordeel laten zijn van de patiënt.

Wat is vanuit jouw rol je persoonlijke droom? Wat wil je over vijf of tien jaar bereikt hebben?

Mijn droom is dat ernstige en levensbedreigende longziekten zoals CF tot het verleden gaan behoren en dat we ook die patiënten met een hele zeldzame variant van de ziekte aan een behandeling kunnen helpen. Ik zou graag zien dat we dat in de komende vijf tot tien jaar gaan bereiken.

Ik hoop dat samenwerken een vanzelfsprekendheid wordt. Dat we niet meer voor onszelf werken maar steeds denken: ‘ Wie kan ik vragen om met mij een oplossing te zoeken?’ en ‘Hoe kan ik een ander helpen om zijn of haar doelen te bereiken?’