Fenna van Charldorp-Hanraets en Edwin Pos
Interview met Fenna van Charldorp-Hanraets en Edwin Pos, directie van de Botanische Tuinen
Naam, functie en organisatie
Fenna: Mijn naam is Fenna van Charldorp-Hanraets en ik werk sinds augustus 2020 als Operationeel Directeur van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. Ik ben in deze duo functie o.a. verantwoordelijk voor communicatie en marketing, financiën, personeel en relatiebeheer. En samen met Edwin Pos (de Wetenschappelijk directeur van de Tuinen) ben ik verantwoordelijk voor de museumfunctie en de dagelijkse gang van zaken.
Voordat ik bij de Tuinen kwam, werkte ik op het Utrecht Science Park als directeur van het Utrechts Universiteitsfonds en hoofd Relatiemanagement van de Universiteit Utrecht. Sinds ik bij de Universiteit Utrecht werk, heb ik de Tuinen goed leren kennen en ontzettend leren waarderen. Wat me vooral aanspreekt is dat kennis en onderzoek samengaan met ontspanning. Je kunt door de Tuinen lopen, genieten van alle planten die er staan en er ondertussen iets over leren. Hoewel dit mijn eerste ‘groene’ baan is, was ik altijd al bezig met planten en had ik als kind al een eigen rotstuintje en hielp ik mijn ouders, maar ook de buren met wieden.
Edwin: Mijn naam is Edwin Pos. Ooit begonnen als student Biologie en nu sinds augustus vorig jaar Wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. Mijn verantwoordelijkheden liggen bij het (academisch) onderwijs en onderzoek. Dit betekent het realiseren van nieuwe onderzoeks- en onderwijslijnen, het behoud en uitbreiding van de plantencollecties en het overbrengen van deze kennis naar de maatschappij. Samen met mijn collega Fenna draag ik de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken en zijn we elkaars back-up.
Voordat ik deze uitdaging ben aangegaan was ik al werkzaam aan de Universiteit Utrecht als assistent-professor in de evolutionaire ecologie, bij de vakgroep Ecologie en Biodiversiteit. Biodiversiteit en met name plantendiversiteit is iets wat mij altijd al heeft gefascineerd. Deze fascinatie heeft zich geuit in een studie biologie waarbij ik voornamelijk geïnteresseerd ben in het begrijpen hoe de dynamiek van ecosystemen tot stand komt.
Wat betekent het Utrecht Science Park voor jou?
Fenna: Het Utrecht Science Park is voor mij een ideale centrale plek om te werken en te verblijven. Het is op goede fietsafstand van mijn woonplaats Driebergen-Rijsenburg. De sfeer is er internationaal, het is een gebied vol kennis waar onderzoek centraal staat, de vele studenten brengen kleur en levendigheid en… er zijn negen hectare aan prachtige Botanische Tuinen te vinden!
Edwin: Het Utrecht Science Park is een plek waar onderzoek, onderwijs en de maatschappij samenkomt. Tegelijkertijd is er de mogelijkheid te ontspannen, te sporten en is er ruimte voor de natuur. Het biedt de mogelijkheid om het hoogstaande onderzoek niet alleen via academisch onderwijs aan de volgende generatie door te geven maar ook aan de maatschappij middels programma’s die wij onder andere in de tuinen aanbieden.
Het Utrecht Science Park is een plek waar onderzoek, onderwijs en de maatschappij samenkomt.
Wat is de impact van het Utrecht Science Park op de samenleving? En wat is jouw rol daarin?
Fenna: De kennis en expertise die op het Utrecht Science Park aanwezig zijn dragen bij aan een gezonde en duurzame maatschappij en maken Utrecht tot de meest competitieve regio van Europa. Wij hopen daar als Tuinen ook een bijdrage aan te leveren door niet alleen onderzoek te faciliteren, maar ook eigen onderzoek te doen en deze kennis zo breed mogelijk te delen met de maatschappij.
Edwin: Ik sluit mij hierbij volledig aan bij mijn collega. En om nog iets toe te voegen, het Utrecht Science Park biedt ook de mogelijkheid om de diverse disciplines te integreren. De toekomst van wetenschappelijk onderzoek is multidisciplinariteit en als Botanische Tuinen Universiteit Utrecht kunnen we de spreekwoordelijke springplank zijn waar deze disciplines samenkomen om zo ook optimaal de maatschappij te bereiken.
Wat is vanuit jouw rol je persoonlijke droom? Wat wil je over vijf of tien jaar bereikt hebben?
Fenna: Ik hoop dat we over enige jaren nog veel meer bezoekers mogen verwelkomen dan nu, dus van 150.000 per jaar naar ruim 250.000. En dat al die bezoekers doordrongen raken van het belang van een gezond milieu voor onze toekomst en de essentiële rol die planten hierin spelen. Op deze manier worden de Tuinen nog meer het groene hart van het Utrecht Science Park dan dat ze nu al zijn. Daarbij hoort natuurlijk ook het gebruik van duurzame bouwmaterialen en het gebruik van herwinbare energie.
De Botanische Tuinen moeten naast een ontmoetingsplek voor jong en oud op en buiten het Utrecht Science Park, ook een echt kennisinstituut worden.
Wat mij ook erg aanspreekt, is dat de Tuinen bezig zijn met het aantrekken van nieuwe doelgroepen. De Tuinen zijn er voor iedereen, niet alleen studenten en wetenschappers. Het is de bedoeling dat ieder persoon die de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht bezoekt of er mee samenwerkt, iets nieuws en bijzonders over de wereld van planten ontdekt. De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht vormen op deze manier een unieke en bijzondere ontmoetingsplek waar iedereen zich welkom voelt. Bovendien willen we onze academische inbedding graag versterken door meer faculteiten en onderzoeksprogramma’s bij de Tuinen te betrekken. De Tuinen moeten dus, naast een ontmoetingsplek voor jong en oud op en buiten het Utrecht Science Park, ook een echt kennisinstituut worden.
Edwin: Ook hier sluit ik mij natuurlijk bij aan, maar ik hoop dat we met de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht ook een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de kennis en het inzicht met betrekking tot ecosystemen, hun dynamiek en diversiteit. Daarbij hebben onze collecties natuurlijk een centrale rol en ik hoop dat we deze dan ook kunnen uitbreiden tot meer dan 10.000 verschillende soorten planten en dat we onze bijdrage aan de bescherming en het behouden van deze diversiteit niet alleen hebben versterkt maar ook hebben uitgebreid.
Daarbij is het ook mijn wens om dit onderzoek en dat van anderen te koppelen aan elkaar om zo de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht als verbindend element te kunnen laten functioneren tussen de grote verscheidenheid aan disciplines van het Utrecht Science Park. Dit alles hopen we natuurlijk ook in een breed scala aan onderwijs door te geven aan de volgende generatie; zowel voor academisch als niet academisch publiek.
De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht zijn dagelijks open, ook in het weekend. Graag van te voren een tijdslot reserveren via: https://www.uu.nl/botanischetuinen