Naam, functie en organisatie
Ik ben Judith Oprins en werk inmiddels bijna 20 jaar bij het internationale biotechnologiebedrijf Genmab op het Utrecht Science Park. Ik ben bij Genmab gestart als wetenschapper en heb onder andere meegewerkt aan ontdekking van daratumumab (nu als antilichaamtherapie beschikbaar tegen de kankersoort Multiple Myeloma/ziekte van Kahler).
Na diverse rollen binnen de organisatie ben ik opgeklommen naar de functie van Vice President Research Operations en ben ik tevens Site Manager van de Nederlandse onderzoekscentra van Genmab (Genmab R&D Center in Utrecht en ons extra tijdelijk onderkomen Genmab Zeist).
Wat betekent het Utrecht Science Park voor jou?
Het Utrecht Science Park is nu mijn werkplek, maar ik ben al zeer lang “bewoner” van het Utrecht Science Park. Ik ben 30 jaar geleden mijn wetenschappelijke opleiding gestart op het Utrecht Science Park, of destijds nog De Uithof. Ik startte destijds op een veel kleinere Uithof met mijn opleiding Biologie, in een “provisorium” gebouw dat tijdelijk gebouwd was voor biologiestudenten, maar er uiteindelijk 25 jaar heeft gestaan. Ik heb het Utrecht Science Park zien groeien door de jaren heen. Na wat omzwervingen ben ik hier weer teruggekeerd toen ik bij Genmab ging werken. In al die jaren heeft het science park een enorme ontwikkeling doorgemaakt; uit diverse hoeken komt hier de wetenschap samen, zowel wat betreft opleiding, onderzoek, werk, en het is zelfs een woonplek. Die samenkomst vanuit diverse hoeken van de wetenschap en het onderzoek vind ik het mooie aan het Utrecht Science Park. In onze bedrijfstak loopt dat van fundamenteel onderzoek tot aan patiënten onderzoek.
Toen we als Genmab de toekomst verder gingen uitstippelen om onze sterke groei te accommoderen en plannen aan het maken waren voor onze eigen gloednieuwe R&D Center, gaf dat ook voor ons de doorslag om op het Utrecht Science Park te blijven: dicht bij de wetenschap, onderzoek en andere faciliteiten.
De samenkomst vanuit diverse hoeken van de wetenschap en het onderzoek vind ik het mooie aan het Utrecht Science Park.
Wat is de impact van het Utrecht Science Park op de samenleving? En wat is jouw rol daarin?
Het Utrecht Science Park draagt in sterke mate bij aan het verbinden van onderwijs, onderzoek, ondernemerschap en zorg. Voor Genmab is dat zeer belangrijk, aangezien wij samenwerken met diverse partijen op het Utrecht Science Park om uiteindelijk kankerpatiënten te helpen. Dit doen we samen met de universiteit, de hogeschool, verschillende onderzoeksinstituten, bedrijven en diverse ziekenhuizen. Door essentiële kennis met elkaar te delen kom je verder, ben ik van mening. Ieder heeft zijn expertise en het is erg mooi om die samen te brengen om zo voor patiënten met kanker nog meer te kunnen betekenen.
Die samenwerking geldt niet alleen voor onderzoek, maar ook op gebied van veiligheid, duurzaamheid en bereikbaarheid. Een duidend voorbeeld was vlak na de verschrikkelijke aanslag in de Utrechtse tram ongeveer 2 jaar geleden. Door de bestaande samenwerkingen en communicatie op het Utrecht Science Park werden acties en ervaringen gedeeld met elkaar en werd er snel geschakeld om de veiligheid van onze medewerkers en Utrecht Science Park-bewoners te kunnen waarborgen. Samen staan we daarin sterk.
Wat is vanuit jouw rol je persoonlijke droom?
Verbinding maken is voor mij een belangrijke drijfveer. Dat kan op diverse niveaus. Genmab gaat bijvoorbeeld door een sterke groeiperiode heen en we zijn daarom pal naast ons Genmab R&D Center alweer een tweede onderkomen aan het bouwen samen met andere biotech bedrijven en startups. Tijdelijk zit hierdoor een deel van onze medewerkers in Zeist totdat het nieuwe R&D gebouw klaar is. Dat verbinden doe ik dan ook binnen Genmab op de twee huidige locaties. De kunst is om één team te blijven en onze sterke wetenschappelijke, innovatieve en sociale cultuur te waarborgen. Hier zet ik me voor in binnen het bedrijf. Mijn doel is dan ook dat we straks twee prachtige R&D locaties op het Utrecht Science Park hebben, waar we nieuwe medicijnen ontwikkelen voor kankerpatiënten en waardoor medewerkers trots zijn op wat ze doen voor de samenleving.
Daarnaast is het voor Genmab ook zeer belangrijk om verbinding te blijven maken met andere Utrecht Science Park partners: studenten (die bijvoorbeeld bij ons stage lopen of soms gastcolleges van Genmab krijgen), samenwerkingen met onderzoeksinstituten, bedrijven en de ziekenhuizen om zo allemaal een stap verder te komen. Voor ons is dat verder komen speciaal gericht op het helpen van patiënten met kanker. Door samenwerkingen op te zoeken, verbindingen te maken en van elkaar te leren, zijn we beter en sneller in staat om patiënten te helpen. Dit is ons ultieme doel.