Naam, functie en organisatie
Mijn naam is Raymond Pieters. Ik ben immuuntoxicoloog. Ik werk drie dagen in de week bij de Hogeschool Utrecht, de overige twee dagen werk ik bij de Universiteit Utrecht, Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS). Bij de Hogeschool Utrecht ben ik lector en houd ik me vanuit mijn rol als toxicoloog ook bezig met bijvoorbeeld darmonderzoek. Samen met Friso Smit van het Utrecht Science Park hebben we vanuit HU het InnovatieLab opgezet, waar ik nog steeds nauw bij betrokken ben.
Het InnovatieLab is opgezet vanuit het idee dat de hogeschool de kennis, de apparatuur, de ruimte en de studenten in huis heeft om relevant onderzoek te doen. Door dit te koppelen aan startende bedrijven die zelf nog niet over deze middelen beschikken, maak je voor de studenten direct de verbinding met de praktijk en geef je bijvoorbeeld start-ups de kans om goed onderzoek uit te voeren zonder zelf alles aan te hoeven schaffen.
Wat betekent het Utrecht Science Park voor jou?
Als je het over het Utrecht Science Park hebt, heb je het natuurlijk over het gebied, maar voor mij betekent het meer de mensen en de instituten die er zijn, zoals het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en straks ook het RIVM. Ik zie het als een gebied vol met mogelijkheden. Daarnaast heeft Stichting Utrecht Science Park een grote rol in het InnovatieLab gespeeld, doordat de stichting het gebied goed vertegenwoordigd, de juiste mensen met elkaar kan verbinden en hielp om de zichtbaarheid van ons initiatief te vergroten.
Wat is de impact van het Utrecht Science Park op de samenleving? En wat is jouw rol daarin?
Het Utrecht Science Park is misschien wel de belangrijkste speler in de regio op allerlei terreinen zoals life sciences, duurzaamheid en leefbaarheid. Utrecht zonder het Utrecht Science Park is niet voor te stellen. In het Utrecht Science Park komen er naar mijn mening veel samenwerkingen tot stand die de regio ten goede komen.
Zelf hoop ik impact te hebben door enerzijds jonge mensen een kans te geven om te groeien met hun kennis. Dit door mogelijkheden aan te bieden zoals het toegepaste onderzoek bij het InnovatieLab. Aan de andere kant wil ik een rol spelen om kennis naar toepassing in de maatschappij te brengen. Eén van de doelen van het onderzoek bij Hogeschool Utrecht is om alternatieven voor dierproeven geschikt te maken voor toepassing in de praktijk. Er lopen nu verschillende vooruitstrevende projecten met dit doel, onder anderen projecten gericht het voorspellen van toxische effecten van stoffen door beter gebruik te maken van data en AI. Het zou mooi zijn als dierproeven, te beginnen voor standaard toxicologisch onderzoek, ooit verleden tijd zullen zijn.
Utrecht zonder het Utrecht Science Park is niet voor te stellen. In het Utrecht Science Park komen er naar mijn mening veel samenwerkingen tot stand die de regio ten goede komen.
Wat is vanuit jouw rol je persoonlijke droom? Wat wil je over vijf of tien jaar bereikt hebben?
Over 10 jaar ben ik met pensioen denk ik! Maar als ik nog jong zou zijn… zou ik over 10 jaar mogelijk hetzelfde doen als wat ik nu doe, want ik vind dit werk erg leuk. Misschien zou ik nog meer daadwerkelijk met mensen willen werken, want ik zit nu wel veel achter mijn computer bijvoorbeeld om projectenvoorstellen te schrijven.
Voor het Utrecht Science Park zou ik willen dat het nog bruisender wordt dan dat het al is, inclusief meer samenwerking tussen UU, UMCU en HU. En daarmee ook dat als je een goed idee hebt, daar meteen mee aan de slag kunt en niet eerst op zoek hoeft te gaan naar financiering. Daarnaast zou ik het mooi vinden als het InnovatieLab een onderdeel wordt van het hele Utrecht Science Park, in plaats van voornamelijk van de Hogeschool Utrecht. Met andere woorden dat het InnovatieLab meer tussen de instituten in zou staan en het ook een broedplaats is van een heleboel leuke projectideeën, die door hbo-ers én studenten van de universiteit gezamenlijk uitgewerkt worden. Het is nu al heel goed georganiseerd, maar de integratie van extra instituten zou een mooie volgende stap zijn.
Voor meer informatie over het InnovatieLab, kijk op www.utrechtinnovatielab.nl