ERC Starting Grant voor onderzoek Universiteit Utrecht naar virussen

Daniel Hurdiss heeft een ERC Starting Grant gekregen. Hij voert fundamenteel onderzoek uit naar virussen met het doel om deze kennis te vertalen naar nieuwe methoden om infecties te voorkomen of te behandelen. “Dit ERC-project stelt ons in staat om op reis te gaan in geïnfecteerde cellen en een glimp op te vangen van hoe virussen worden gebouwd.” Hurdiss is universitair docent aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Kleine RNA-virussen kunnen een grote impact hebben op de wereldwijde volksgezondheid. Een voorbeeld daarvan zijn Norovirussen, die, alleen al in Nederland, elk jaar meer dan een half miljoen mensen ziek maken. Voor kwetsbare mensen kunnen infecties ernstig en mogelijk levensbedreigend zijn. Momenteel zijn er geen vaccins of antivirale middelen beschikbaar om deze besmettelijke infectieziekten te bestrijden.

Uitdagend vooruitzicht

Ondanks hun relatief simpele opbouw kunnen kleine RNA-virussen onze cellen volledig verbouwen tijdens de infectie, waardoor de cellen transformeren in virusreplicatiefabrieken. Binnen deze replicatiefabrieken dienen virale eiwitten en gekaapte celeiwitten als platforms voor de productie van nieuwe virusdeeltjes. We begrijpen niet in detail hoe dit werkt, deels omdat het moeilijk is om deze replicatiecomplexen te zuiveren. Een andere mogelijkheid is om deze complexen te bestuderen in de geïnfecteerde cel, maar de kleine afmetingen van deze complexen maken dit uitdagend.

Replicatie-apparatuur

Met het ERC-project PicAAA gaat Hurdiss cruciale onderdelen van de virale  replicatie-apparatuur bestuderen, met een specifieke focus op Norovirussen. Samen met zijn team gaat hij manieren ontwikkelen om onderdelen van de replicatie-apparatuur in elkaar te zetten in een reageerbuis en ook nieuwe methoden ontwikkelen om deze virusfabrieklocaties te lokaliseren in de context van besmette cellen. Uiteindelijk gaan ze moleculen ontwikkelen die onderdelen van replicatie-apparatuur van Norovirussen verstoren.

Weg vrijmaken voor nieuwe therapieën

Dit project gaat biochemie, moleculaire virologie en hypermoderne microscopietechnieken combineren om nieuwe fundamentele inzichten te leveren in hoe kleine RNA-virussen hun genoom combineren en deze verpakken in nieuwe virusdeeltjes. Dit project gaat de weg vrijmaken voor de ontwikkeling van nieuwe antivirale therapieën.

Over de ERC Starting Grants

De European Research Council (ERC) kent Starting Grants toe aan jonge wetenschappers in Europa. Het helpt de onderzoekers om hun eigen project te beginnen, teams te vormen en hun meest veelbelovende ideeën na te jagen.

Bron: Universiteit Utrecht