Indrukwekkende presentaties van nieuwe celtechnieken tijdens drukbezocht event Ziekenhuis van de Toekomst

Een nieuwe knie met eigen kraakbeencellen? Of een wereld waarin geen tekort is aan donororganen? Het klinkt als toekomstmuziek, maar tijdens het drukbezochte publieksevent ‘Ziekenhuis van de Toekomst’ op dinsdag 1 oktober in het UMC Utrecht, bleek dat de realiteit dichterbij is dan je denkt.

Regeneratieve geneeskunde 

Het thema van de avond was regeneratieve geneeskunde. Dit is erop gericht om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die profiteren van het vermogen van het lichaam om beschadigd weefsel zelf te herstellen. Tijdens de avond waren er zeer interessante presentaties en demo’s die de bezoekers een unieke blik in de toekomst van de geneeskunde gaven. 

Stamcellen 

Na de introductie door Carina Hilders, voorzitter van de Raad van Bestuur UMC Utrecht, en Stephan van Duin gaf Universitair docent en bioloog Joost Fledderus een heldere uitleg over wat stamcellen zijn, waarom ze zo belangrijk zijn voor de geneeskunde en hoe ze de toekomst van behandelingen kunnen veranderen. Stamcellen, vormen de basis van het menselijk lichaam en zijn door deling in staat om te veranderen in andere celtypes. 

Een nieuwe knie met eigen kraakbeencellen 

Orthopedisch chirurg Roel Custers gaf de bezoekers meer inzicht in de effectieve behandeling van artrose (een afname van kraakbeen rondom een gewricht) door het gebruik van stamcel-kraakbeentransplantatie.  

Repareren van DNA

Vervolgens vertelde kinderarts Sabine Fuchs een indrukwekkend verhaal over de behandeling van kinderen met metabole ziekten.Dit zijn vaak ernstige ziekten die veroorzaakt worden door een foutje in het DNA. Dankzij de vooruitgang in genetische technieken wordt het steeds beter mogelijk om de foutjes in het DNA te repareren.  

Alternatieven voor dialyse en repareren van hersenletsel 

Na de pauze met interessante demo’s gaf nefroloog Karin Gerritsen uitleg over haar onderzoek hoe we dialyse beter, duurzamer en minder belastend voor de patiënt kunnen maken door het gebruik van slimme materialen, chiptechnologie en niercellen. Kinderarts-neonatoloog Manon Benders vertelde hoe stamcellen hersenletsel bij pasgeborenen kunnen repareren.  

De prijs van innovatie 

Tenslotte ging Renske ten Ham, onderzoeker op het gebied van Gezondheidseconomie, in op de kostenkant. Cel- en gentherapieën zijn vaak veel duurder dan reguliere behandelingen, maar wel van wezenlijk belang voor de genezing van een patiënt. Renske ontwikkelt modellen om vergoedingsbeslissingen te ondersteunen. 

Indrukwekkende avond 

Al met al een zeer indrukwekkende avond tijdens de Utrecht Science Week, waarin de bezoekers meegenomen werden in de mooie innovaties binnen de geneeskunde van het UMC Utrecht, in samenwerking met veel andere partijen en organisaties.