KWF-beurs voor onderzoek naar leverkanker bij leververvetting

Delilah Hendriks, onderzoeker in de Organoid groep, geaffilieerd groepsleider bij het Prinses Máxima Centrum (Máxima Centrum) en Oncode-onderzoeker, heeft een Young Investigator Grant ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Samen met onderzoekers van het Máxima Centrum, UMC Utrecht en Avans gaat ze onderzoeken hoe leververvetting kan leiden tot leverkanker. Daarnaast zullen ze de vroege stadia van leverkanker bestuderen, om te bepalen hoe veranderingen in de stofwisseling van gemuteerde levercellen kunnen leiden tot de ontwikkeling van kanker.

Leververvetting is een aandoening die leidt tot een ophoping van vetcellen in de lever. De ziekte kan vele oorzaken hebben, die meestal te maken hebben met de stofwisseling of obesitas, en het is een risicofactor voor leverkanker. Op dit moment lijdt ongeveer 30% van de wereldbevolking aan een vorm van leververvetting. Het aantal mensen met de aandoening stijgt momenteel in een alarmerend tempo, waarbij de cijfers zelfs oplopen onder jonge kinderen. Dit betekent dat steeds meer mensen de ziekte in de toekomst zullen krijgen, en de verwachting is dat ook het aantal gevallen van leverkanker hierdoor zal stijgen. Hendriks vertelt: “We begrijpen deze ziekte nog onvoldoende door het gebrek aan relevante onderzoeksmodellen.” Daarom is het onduidelijk wat precies de verhoogde vatbaarheid voor leverkanker veroorzaakt en hoe leverkanker die voortkomt uit leververvetting het beste kan worden behandeld.

Zijn menselijke leverorganoïden een beter onderzoeksmodel?

Met de KWF-beurs gaat Hendriks samenwerken met Benedetta Artegiani (Máxima Centrum), Ruben van Boxtel (Máxima Centrum), Maria Rodriguez Colman (UMC Utrecht) en Jos Brouwers (Avans) om te onderzoeken hoe leververvetting de lever verandert. Ze zullen menselijke leverorganoïden gebruiken, die als 3D-minilevers werken en de vorm en functie van een echte lever nabootsen. De onderzoekers zullen leververvetting in de organoïden simuleren om te bestuderen hoe deze aandoening de levercellen beïnvloedt. Hendriks zegt: “We hopen veranderingen in de cellen te ontdekken, om vervolgens te kunnen begrijpen hoe leververvetting tot leverkanker kan leiden.”

Een veranderde celstofwisseling kan tot kanker leiden

Veel oorzaken van leververvetting, zoals obesitas en diabetes, hebben te maken met de stofwisseling. In deze gevallen wordt de stofwisseling van de levercellen aangetast. Daarom willen de onderzoekers bestuderen hoe veranderingen in de stofwisseling kunnen leiden tot de ontwikkeling van leverkanker. Ze willen de techniek CRISPR/Cas gebruiken om mutaties  in de organoïden aan te brengen, die de vroege stadia van leverkanker simuleren. Hiermee kunnen ze bestuderen hoe de mutaties zorgen voor een veranderde stofwisseling van de levercellen, en hoe deze veranderingen op hun beurt tot kanker kunnen leiden. Dit zou uiteindelijk kunnen helpen nieuwe biomarkers of medicijnen te ontdekken.

Meer over KWF-beurzen

KWF Kankerbestrijding investeert in totaal 10,9 miljoen euro in 17 nieuwe onderzoeken die zich richten op fundamentele vragen op het gebied van kanker. 8 van deze 17 nieuwe studies zijn gefinancierd uit de opbrengst van Alpe d’HuZes. Het complete financieringsbesluit is te vinden op de website van het KWF. Het onderzoeksproject geleid door Hendriks ontving een Young Investigator Grant, die bedoeld is als opstap voor jonge onderzoekers naar een eigen onderzoekslijn binnen het kankeronderzoek.

Delilah Hendriks.








Bron: Hubrecht Institute