Universiteit Utrecht op nummer 1 van Nederland in ShanghaiRanking

Volgens de ShanghaiRanking, die op 15 augustus 2024 is verschenen, is de Universiteit Utrecht de beste universiteit van Nederland.

Foto: Universiteit Utrecht

Op 15 augustus 2024 is de Academic Ranking of World Universities (ARWU) gepubliceerd door ShanghaiRanking Consultancy. De Universiteit Utrecht (UU) staat op de eerste plaats in Nederland en op plek 55 van de 1000 in de volledige ranking.  

Het is al een aantal jaar zo dat de UU op de eerste plek eindigt. Naast de Universiteit Utrecht zijn meerdere Nederlandse universiteiten betrokken in de ranking. Zo staat de Universiteit Groningen op plek 69, daarna volgt Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen en meer. Zie de ranking hieronder.  

De Shanghai Ranking wordt geleid door Amerikaanse en Britse universiteiten. Bekijk de volledige ranking hier.  

Over de de ranking 

Sinds 2003 presenteert ARWU jaarlijks de beste universiteiten ter wereld op basis van een transparante methodologie en objectieve gegevens van derden. Dit jaar zijn meer dan 2.500 instellingen onder de loep genomen en zijn de beste 1.000 universiteiten ter wereld gepubliceerd.  

Universiteiten worden gerangschikt aan de hand van verschillende academische of onderzoeksprestatie-indicatoren, waaronder de gewonnen Nobelprijzen en Fieldsmedailles (wiskunde onderscheiding), toponderzoekers, artikelen die zijn opgenomen in belangrijke literatuurlijsten en de academische prestaties. Lees hier meer over de indeling van de ranking.  

Bron: Shangai Ranking (2024).