Universiteit Utrecht zet volgende stap in transformatie Van Unnikgebouw
Op 23 september 2024 heeft de Universiteit Utrecht een belangrijke stap gezet in de duurzame transformatie van het iconische Van Unnikgebouw, met de officiële opdrachtverstrekking aan het integrale ontwerpteam onder leiding van Mecanoo. Het doel van het project genaamd 'Uniek' is om zowel het Van Unnikgebouw als het omliggende gebied in een nieuw jasje te steken.
levendig centrum
Het project Uniek draait niet alleen om de herontwikkeling van het Van Unnikgebouw, maar ook om het creëren van een levendig centrum op de campus. Rond het gebouw wordt een bruisend campusgebied ontwikkeld, met onder andere ruimte voor horeca, studiewerkplekken en grote ontmoetingsruimtes. De geplande aanpassingen aan de campus moeten ervoor zorgen dat het gebied uitnodigt tot ontmoeting en beweging. Het doel is om een plek te creëren waar studenten, docenten en onderzoekers elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken aan de uitdagingen van de toekomst.
Duurzaam en toekomstbestendig ontwerp
Tijdens de ceremonie benadrukte Margot van der Starre, Vicevoorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht, hoe dit project perfect aansluit bij de ambities van de universiteit op het gebied van duurzaamheid en vooruitstrevendheid. “Onze reis naar dit moment kent een rijke geschiedenis. De Universiteit Utrecht heeft altijd gestreefd naar verduurzaming en vooruitstrevendheid, de keuze voor herontwikkeling van het Van Unnikgebouw is hier het bewijs van,” aldus Van der Starre.
De vijf gouden regels voor de herontwikkeling onderstrepen de ambitieuze doelen: het Van Unnikgebouw moet een functionele onderwijs-, onderzoeks- en kantooromgeving worden die de levendigheid van het centrumgebied versterkt, ontmoeting en samenwerking stimuleert, energieneutraal is en herontwikkeld wordt met circulaire en gezonde bouwtechnieken. Mecanoo, bekend om hun expertise op het gebied van duurzame architectuur, werd als hoofdontwerper gekozen vanwege hun visie die perfect aansluit bij de ambities van de UU voor het Van Unnikgebouw en het gebied er omheen. “We hebben het volste vertrouwen dat zij ons zullen helpen om deze ambities waar te maken,” zei Van der Starre.
Een architect met de juiste ervaring
De samenwerking met Mecanoo is van cruciaal belang in het waarmaken van de ambities. Mecanoo is een gerenommeerd Nederlands architectenbureau dat bekend staat om zijn innovatieve en contextueel gevoelige ontwerpen. Ze leggen de nadruk op het begrijpen van de omgeving waarin hun gebouwen staan. Ze houden rekening met de cultuur, geschiedenis en sociale behoeften van een gebied, wat leidt tot gebouwen die naadloos aansluiten bij hun omgeving. Markant voorbeeld project is de bibliotheek van de TU Delft met zijn innovatie ontwerp, dat de grenzen tussen architectuur en landschap vervaagt. Maar ook De Nederlandse Bank wat een vergelijkbare grootschalige en duurzame renovatie is als gepland staat voor het Van Unnikgebouw. “De balans tussen creativiteit, duurzaamheid en functionaliteit sluit perfect aan bij onze doelen, en we hebben het volste vertrouwen dat zij ons zullen helpen om deze ambities waar te maken.”, aldus Van der Starre.
Van leegstand naar herontwikkeling
De herontwikkeling van het Van Unnikgebouw is geen nieuw idee. Het gebouw was al leeg toen er in 2019 werd besloten om het pand volledig te transformeren. Sindsdien zijn er meerdere projecten afgerond, waaronder de sloop van de laagbouw en de ontmanteling van de loopbruggen. Het gebouw zelf zal aan het eind van dit jaar volledig zijn gesaneerd en gestript, zodat de daadwerkelijke herontwikkeling kan beginnen.
Nu de samenwerking met Mecanoo officieel is, kan de volgende fase van dit ambitieuze project van start gaan. Gezien de ervaring van Mecanoo in duurzame en innovatieve architectuur, zal het ontwerpteam een integraal ontwerp maken dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook technologisch vooruitstrevend en milieuvriendelijk. Het ontwerp moet bijdragen aan de bredere visie van de Universiteit Utrecht voor een toekomstbestendige en dynamische campus.
De ondertekening werd afgesloten met een symbolische toost op een succesvolle samenwerken en de toekomst van Project Uniek: A new social framework.
Bron: Universiteit Utrecht