Utrecht Holdings reikt de Innovatievouchers 2024 uit!
Om het meest veelbelovende onderzoek te ondersteunen, vooruit te helpen en impact te genereren, reikt Utrecht Holdings jaarlijks innovatievouchers ter waarde van 40.000 euro uit. Dit jaar zijn 4 onderzoeksgroepen geselecteerd. Zij ontvingen de cheque tijdens het Utrecht Holdings netwerkevenement in de Botanische Tuin op donderdag 28 maart uit handen van Tessa Scharringhausen, directeur KTO, en de Business Developers die betrokken zijn bij de onderzoeksgroep.
Nanobody-gerichte fotodynamische therapie
Door Sabrina Oliveira, Irati Beltrán Hernández en Sebas Pronk
(Celbiologie, Neurobiologie en Biofysica, Faculteit Biologie, Universiteit Utrecht)
Uitvinding
Hoofd-halskanker is de zesde meest voorkomende vorm van kanker in Europa, met beperkte behandelingsmogelijkheden. Het team heeft een nieuwe therapie ontwikkeld die bestaat uit een eendaagse behandeling zonder bijwerkingen. Met nanobody-gerichte fotodynamische therapie worden kankercellen gedood na plaatselijke toepassing van licht.
Voucher project/doel
Voor de verdere ontwikkeling naar de markt zal in de nabije toekomst een start-up worden opgericht. Met de innovatievoucher wil het academische team hun project minder risicovol maken op het gebied van regelgeving en productie. Bovendien willen ze in vivo gegevens genereren die kunnen worden toegevoegd aan het octrooi om de voordelen van hun gepatenteerde verbindingstechnologie ten opzichte van conventionele verbindingstechnologie aan te tonen.
Schimmelafval behandelt waterafval: bijdrage aan een gezonde samenleving
Door Han Wösten en Brigit van Brenk
(Moleculaire Microbiologie, Faculteit Biologie, Universiteit Utrecht)
Uitvinding
De toenemende concentratie van verontreinigende stoffen in ons water leidt tot verontreinigde bronnen voor drinkwater en voedselproductie. De grootste uitdaging is niet alleen voorkomen dat organische microverontreinigingen in het water terechtkomen, maar ook het onvermogen om ze efficiënt uit onze drinkwaterbronnen te verwijderen. Met behulp van gebruikt champignonsubstraat van de industriële productie van de witte champignon kan het onderzoeksteam dez stoffen op een duurzame en efficiënte manier uit water verwijderen.
Voucher project/doel
Met de innovatievoucher wil het team verifiëren dat er geen giftige bijproducten ontstaan tijdens de afvalwaterbehandeling met gebruikt champignonsubstraat en dat het proces kan worden opgeschaald naar 1m3, wat het Technology Readiness Level en de geloofwaardigheid van de technologie verhoogt.
Leverorganoïden die op hepatocyten lijken
Door Sabine Fuchs, Ibrahim Ardisasmita en Indi Joore
(Afdeling Kinderen, UMC Utrecht)
Uitvinding
Veel medicijnen mislukken in klinische studies door onvoorspelbare levertoxiciteit. De huidige levercelmodellen kunnen de toxische effecten van een groot percentage medicijnen niet voorspellen, waardoor de ontwikkelingskosten en -tijd van medicijnen aanzienlijk toenemen en levens in gevaar komen. De Hepatocyte-Like Liver Organoids (HeLLO's) die in het UMCU zijn uitgevonden, kunnen geneesmiddelen afbreken zoals dat in het menselijk lichaam zou gebeuren, waardoor we de toxische effecten van geneesmiddelen effectiever kunnen bestuderen.
Voucher project/doel
Het doel van het Innovatievoucher project is om het voorspellend vermogen van HeLLO's verder vast te stellen door een breed spectrum aan geneesmiddelen te testen. Verder zal het team een deel van het budget gebruiken om het ontwikkelingstraject te optimaliseren door de behoeften van belanghebbenden af te stemmen via feedback van gebruikers.
Verbeterde formuleringen van auto-antigeenconjugaten
Door Naomi Benne, Arjan Stoppelenburg en Femke Broere
(Faculteit Biomoleculaire Gezondheidswetenschappen, Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht
Uitvinding
Auto-immuunziekten treffen ongeveer 10% van de westerse bevolking en kunnen invaliditeit of zelfs de dood veroorzaken als ze onvoldoende worden behandeld. De huidige behandelingen zijn symptomatisch, meestal door levenslang gebruik van immunosuppressieve medicijnen. Deze medicijnen kunnen de ziektesymptomen dempen, maar genezen de ziekte niet.
Regulerende T-cellen die specifiek pathogene ontstekingen onder controle kunnen houden, worden van fundamenteel belang geacht voor het genezen of voorkomen van auto-immuunziekten. Onderzoekers aan de UU hebben een autoantigeen-corticosteroïdconjugaat uitgevonden dat kan worden opgenomen door antigeenpresenterende cellen. Deze cellen induceren vervolgens regulerende T-cellen die specifiek zijn voor het opgenomen autoantigeen.
Voucher project/doel
Voor reumatoïde artritis is therapeutische en preventieve preklinische werkzaamheid aangetoond in een diermodel. Het doel van dit project is om de preklinische dataset uit te breiden door werkzaamheid aan te tonen in een ander auto-immuunziektemodel, namelijk het model voor multiple sclerose (MS). Een succesvolle afronding van dit project zal de claim versterken dat de technologie toepasbaar is op verschillende auto-immuunziekten en opent een potentiële route voor productontwikkeling voor MS.
Neem voor meer informatie en follow-ups contact op met de Business Developers en sluit je aan bij het netwerk.
Bron: Utrecht Holdings
Recent nieuws
Recent nieuws