Utrecht Science Park-partners lanceren digitaal platform voor laboratoriummaterialen

Afgelopen donderdag is het digitale platform voor laboratoriummaterialen symbolisch gelanceerd. Het platform heet “Laboratory Exchange platform Utrecht Science Park” (LABEX USP). LABEX USP is een applicatie die vraag en aanbod van deze materialen zichtbaar maakt, overdracht (gratis, verkoop, verhuur of gedeeld gebruik) mogelijk maakt en een meer ciculair gebruik van laboratoriummaterialen faciliteert. Vanaf 1 januari 2025 start LABEX USP met een pilot van drie maanden waarin enkele partners een testrun doen. Daarna zal de applicatie beschikbaar zijn voor alle onderzoeks- en onderwijsinstellingen op het Utrecht Science Park.

Het platform is een initiatief van Wim de Leeuw van de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde. Tijdens een 'hackathon' in de Utrecht Science Week over het verduurzamen van labs op het Utrecht Science Park, ontstond uit de verschillende partners een groep die zich actief ging inzetten voor dit initiatief.

De lancering van het platform LABEX USP vond plaats op het kantoor van de Stichting Utrecht Science Park met de symbolische onthulling van een microscoop, het eerste product dat op het platform wordt aangeboden. Wim de Leeuw: “Het Utrecht Science Park heeft een groot aantal laboratoria met daarin een grote hoeveelheid apparatuur, chemicaliën en disposables, die intensief gebruikt worden. Maar als dat niet (meer) het geval is, omdat bijvoorbeeld een project is afgerond of voor een specifiek onderzoek modernere apparatuur is aangeschaft, kan die apparatuur nog steeds heel nuttig zijn voor collega-onderzoekers of partners. Maar mensen zijn zich nu vaak niet bewust van de aanwezigheid ervan.”

Tijdens de symbolische onthulling van LABEX USP.

Partners van het Utrecht Science Park zijn erg blij met dit initiatief. Josefien Kursten (lid Raad van Bestuur UMC Utrecht) zegt: “We zijn erg blij met dit initiatief, omdat het bijdraagt aan meer circulariteit, minder afval en lagere kosten voor onderzoekers in health en life sciences.” Gita Gallé (lid Raad van Bestuur Prinses Máxima Centrum): “Dit is een geweldig idee. Dit vraag- en aanbodplatform voor laboratoriummaterialen past perfect bij de ideeën en plannen die we bij Prinses Máxima Centrum hebben, zoals ons LEAF-project. En ik ben ervan overtuigd dat het ook past bij de ambities van alle partners op het Utrecht Science Park.”

De ontwikkeling van deze applicatie is een goed voorbeeld van samenwerking op het Utrecht Science Park tussen verschillende kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven.

Meer informatie over de lancering volgt in de komende maanden.

Vragen en contact

Als je specifieke vragen hebt met betrekking tot de organisaties van de pilot, neem dan contact op met de volgende personen:

• Universiteit Utrecht (Faculteit Geowetenschappen): Boaz Chemtob.

• Universiteit Utrecht (Faculteit Bètawetenschappen): Greta Di Marco, Mies Steenbergen.

• Universiteit Utrecht (Faculteit Diergeneeskunde): Wim de Leeuw.

• UMC Utrecht: Joep Sprangers, Kelly Nijhof.

• Prinses Maxima Centrum: Joost Bennekers.

• Hogeschool Utrecht: Mieke Smits, Rick Claessens.

Voor meer informatie of algemene vragen kun je contact opnemen met: greenteam.dgk@uu.nl.