Utrecht Science Week: 6 onderdelen van Planetary Health
In het kader van Planetary Health worden diverse programmaonderdelen georganiseerd tijdens de Utrecht Science Week. Luister naar interessante lezingen en praat mee over maatschappelijke thema's rondom klimaat, milieu, gezondheid en duurzaamheid.
Planetary Health bij Universiteit Utrecht
Onze gezondheid hangt grotendeels af van de gezondheid van alle ecosystemen waarvan we afhankelijk zijn. Dit besef, dat steeds urgenter wordt in het licht van de huidige milieucrisis, vraagt om onderzoek met een breed perspectief. Onder de paraplu van de themagemeenschap Planetary Health (Universiteit Utrecht) komen verschillende Utrechtse onderzoeksthema's samen om vraagstukken op het gebied van wereldwijde duurzame gezondheid aan te pakken.
Utrecht Life Sciences: Open Meeting Planetary Health Community
Vrijdag 27 september
Wetenschappers, faculteiten, medewerkers en studenten ontmoeten elkaar tijdens de Open Meeting van Planetary Health. Er wordt gezamenlijk teruggeblikt op de acties binnen Planetary Health en de Life Sciences gemeenschap en er wordt gekeken naar de vormgeving van de gezamenlijke visie op Planeary Health. Bedenk samen met de andere deelnemers creatieve ideeën en strategieën om maatschappelijke verandering te bevorderen. De meeting wordt afgesloten met borrel en muziek. Ben jij erbij? Meer informatie.
Workshop Klimaatdesinformatie: vergroot je weerbaarheid tegen dit gezondheidsrisico
Maandag 30 september
Tegenwoordig wordt er veel desinformatie verspreid over klimaatverandering, veelal via sociale media. Opeens is iedereen klimaat-of transititedeskundige. Ondanks het gevaar van desinformatie, ontbreekt een serieus tegengeluid vanuit de overheid en de academie. Wat zijn de gevaren en hoe moeten we hiermee omgaan? Neem deel aan de workshop en leer desinformatie te herkennen, tegen te spreken en ga met collega's en experts in gesprek over dit onderwerp. Meer informatie.
Book Club, “Less is More”
Dinsdag 1 oktober
Toonaangevend denker en econoom Jason Hickel schreef het boek “Less is more” over de noodzaak en mogelijkheden van uitgroei-economieën (“Degrowth”). Hij beschrijft hoe oneindige economische groei altijd ten koste gaat van mensen, dieren of de natuur en hoe een samenleving die niet primair gericht is op groei, wel gezondheid, gelijkheid en welzijn als kern kan hebben. Geïntrigeerd door deze ideeën? Of heb je misschien twijfels? Kom naar de boekenclub, leer meer over ontgroeien en praat mee. Meer informatie.
Eerlijke voedseltransities, gezondheid en afnemende groei
Woensdag 2 oktober
Onze voedselsystemen maken de planeet en haar bewoners ziek. 44% van onze bewoonbare grond wordt gebruikt voor intensieve landbouw en veeteelt. Deze landbouw leunt op het gebruik van mest, pesticiden en veelvuldig watergebruik. Tijdens deze avond wordt verkend hoe onze gezondheidssystemen anders en eerlijker kunnen worden georganiseerd voor de gezondheid van natuur en mens. Kom naar de lezing, luister en praat mee naar interessante discussies over verschillende visies op de toekomst waarin gewerkt wordt aan een gezondere en eerlijkere wereld. Meer informatie.
Tijdens de lezing is fotograaf Kadir van Lohuizen aanwezig, bekroond met World Press Photo award. Hij richtte de laatste jaren zijn camera op de wereldwijde voedselindustrie.
Rondetafelgesprek over ethische academische partnerschappen: Een collaboratieve brainstorm
Donderdag 3 oktober
Welke waarden moeten academische samenwerkingen sturen en hoe kunnen deze samenwerken met industrieën die de gezondheid of de planeet worden beïnvloed? Op initiatief van de studentenorganisatie IFMSA-NL is deze sessie georganiseerd, om te brainstormen over de toekomst van ethische samenwerkingen in de academische wereld.
Deze sessie brengt onderzoekers, studenten en universiteitsmedewerkers samen om belangrijke vragen te verkennen. Door middel van een open dialoog en het samenbrengen van verschillende perspectieven wordt een kader ontwikkeld voor samenwerkingen die de waarden van duurzaamheid, integriteit en sociale verantwoordelijkheid weerspiegelen.
Werk samen aan een meer ethische academische toekomst! Meer informatie.
Eco-emoties: filmvertoning en Socratische dialoog
Donderdag 3 oktober
Hoe raakt de klimaatcrisis je en hoe kan je deze gevoelens omzetten in actie?
Tijdens dit event word je uitgenodigd om na te denken over de emotionele dimensies van de klimaatcrisis. De avond begint met de vertoning van de korte film ‘Over Morgen’, die laat zie hoe jongeren worden geraakt door de klimaatcrisis. Na de vertoning neemt filosoof Rudolf Kamper je mee in een dialoog om de eigen klimaatemoties te onderzoeken. Meer informatie.
Utrecht Science Week
Van vrijdag 27 september t/m zondag 6 oktober is de Utrecht Science Week, waar je een unieke kans krijgt om kennis te maken met wetenschap en innovatie in Utrecht. Ervaar het gevarieerde programma met onder meer lezingen, rondleidingen en paneldiscussies over actuele thema's als preventieve gezondheidszorg, klimaatverandering, proefdiervrije innovatie, maatschappelijk verantwoord onderzoek en regeneratieve geneeskunden. Kom naar de Utrecht Science Week en ontdekt baanbrekende wetenschap. Ga naar de website: https://utrechtscienceweek.nl/
Recent nieuws
Recent nieuws