Gerard van Buiten

Interview met Gerard van Buiten

Naam, functie en organisatie

Gerard van Buiten
Hortulanus Botanische Tuinen Utrecht
Hortulanus is Latijns voor tuinman, in de praktijk is het zeg maar de tuinbaas van een botanische tuin. Gerard stuurt in de Botanische Tuinen de zaken aan en is de schakel tussen het kantoor, de tuinen en het onderzoek en onderwijs van de universiteit.
Faculteit Bètawetenschappen, Universiteit Utrecht

Wat is het Utrecht Science Park? En wat betekent het voor jou?

Ongeveer 10 jaar geleden zijn we onszelf het ‘Central Park’ van het Utrecht Science Park gaan noemen en zo voelen we ons ook. We hebben het gebied enorm zien groeien. Toen ik hier 22 jaar geleden begon met werken, lagen de tuinen een beetje in het midden van wat toen nog De Uithof heette. Er stond een groot hek om de tuinen heen en je kon niet zien wat er hier binnen gebeurde. We hadden nauwelijks te maken  met andere gebruikers in het gebied De Uithof, we zagen bijvoorbeeld bijna geen studenten in die tijd. Er vond wel onderzoek plaats, maar verder hadden we niet veel contact.

De laatste jaren neemt dat gelukkig enorm toe. We vinden het leuk om zoveel mogelijk mensen die hier studeren en werken in de tuinen te krijgen. Daarnaast zijn er veel partijen bijgekomen die de dwarsverbanden binnen het Utrecht Science Park opzoeken, zoals bijvoorbeeld de Green Office en stichting Utrecht Science Park. Die verbintenis vind ik erg leuk. Ik merk ook dat door de aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit, bijvoorbeeld Campus Beheer en Green Office vaker advies vragen aan ons.

Gerard van Buiten

Ongeveer 10 jaar geleden zijn we onszelf het ‘Central Park’ van het Utrecht Science Park gaan noemen en zo voelen we ons ook.

Wat is de impact van het Utrecht Science Park op de samenleving? En wat is jouw rol daarin?

Impact kun je op veel manieren bekijken, het grootste gedeelte van de studenten in de stad studeert op het Utrecht Science Park en Utrecht is ondenkbaar zonder de studenten. Daarnaast merk ik ook dat wij dankzij de bescheiden rol van de tuinen als kennisinstelling vanuit het hele land worden gevraagd over kwesties.

De rol die de Botanische Tuinen op de samenleving heeft is ook ecologisch. Hoe meer er gebouwd wordt op het Utrecht Science Park, hoe meer het een uitdaging wordt om vanuit dit gebied de ecologische verbinding te maken met Utrecht Oost. De Botanische Tuinen zijn stapstenen voor de dierenpopulatie om vanaf Oostbroek naar de stad te komen. Af en toe komt de vos op bezoek en we hebben hier ook een hele verzameling ringslangen. Er werd altijd gedacht dat hier geen levensvatbare populatie zat, maar de Botanische Tuinen worden steeds belangrijker voor dieren, zoals vogels en vleermuizen.

Verder ziet de Gemeente Utrecht de Botanische Tuinen ook als een belangrijk park en hebben  ze ons in hun groene structuurplannen opgenomen. Er is sprake van een leuke wisselwerking tussen de groenmensen van de gemeente en de Botanische Tuinen. Af en toe word ik gevraagd voor advies: zo komen er binnenkort een paar mensen kijken naar onze voorbeelden van beplante “wadi’s” voor de tijdelijke opvang van te veel regenwater.

Wat is vanuit jouw rol je persoonlijke droom? Wat wil je over vijf of tien jaar bereikt hebben?

Ik zie mezelf dan nog steeds hier werken. De baan is zo afwisselend en er zijn elke dag nieuwe dingen. Ik kom steeds meer in een aansturende rol en ik zit tegenwoordig meer achter de computer. Over 10 jaar hoop ik dat ik weer meer tijd tussen de planten kan doorbrengen, want dat is echt mijn passie. Hopelijk zijn er dan veel zaken klaar waar ik nu druk mee ben. Mijn hoofd zit altijd vol met ideeën voor nieuwe projecten, dus misschien kan ik daar dan iets van realiseren.