Hoe planten en schimmels oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen

Op donderdag 4 juli was het Utrecht Science Park Zomercafé in de ‘groene parel’ van het science park: de Botanische Tuinen.

Het onderwerp was passend bij de locatie, want dit keer stond het café in het thema van uniek wetenschappelijk onderzoek naar planten en schimmels, dat oplossingen kan bieden voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en verbetering van de voedselketen.  

Fenna van Charldorp – Hanraets (operationeel directeur Botanische Tuinen) en Jan Henk van der Velden (directeur-bestuurder Stichting Utrecht Science Park) startte met een korte opening en welkomstwoord.  

Daarna lichtte Dr. Roeland Berendsen (onderzoeker Plant-Microbe Interacties en managing director NPEC Utrecht) toe hoe onderzoek wordt gedaan naar eigenschappen van planten met als doel om sterkere gewassen te ontwikkelen die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen klimaatverandering. NPEC is een uniek hightech plantenlab met hypermoderne robots, laserscanners en klimaatkamers waar de ontwikkeling van planten kan worden gevolgd.  

Vervolgens nam dr. Jan Dijksterhuis (senior scientist bij Westerdijk Fungal Biodiversity Institute) ons mee in de schoonheid van bederf van groente en fruit. Met prachtige beelden illustreerde hij hoe iedere schimmel zijn eigen karakter heeft en daarmee unieke effecten heeft op groente en fruit. Het Westerdijk Instituut heeft een van 's werelds grootste collecties levende schimmels.  

Na het programma was het tijd om na te praten met live muziek, een drankje en uiteraard de prachtige groene omgeving. De Botanische Tuinen is volop in ontwikkeling, met de komst van onder andere de Evolutietuin en het Arboretumpark.  

Prachtig om te zien hoe er vanuit deze unieke onderzoeksinstituten op het Utrecht Science Park wordt gewerkt aan een gezonde, duurzame samenleving.